Peter Gerhardsson och Sverige vann stort över USA Foto: Bildbyrån

Drömstart för Sverige – slog USA i OS-premiären

Uppdaterad
Publicerad

USA hade inte förlorat på 44 matcher, då gick Sverige ut och spelade totalfotboll i OS-premiären.

Det blev till slut 3-0 efter bland annat två mål av Stina Blackstenius.

– Sverige borde ha vunnit med ett par bollar till, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Svårast möjliga motstånd när svenska fotbollslandslaget inledde OS mot USA? På förhand kanske, då världsmästarna USA inte hade förlorat på 44 matcher, men det var Sverige som började bäst inför de tomma läktarna på Tokyo Stadium.

Sverige, som saknade Chelseabacken Magdalena Eriksson med känningar i vaden, skapade chans på chans i matchinledningen. Mycket gick via högerkanten där Sofia Jakobsson fick stort utrymme för sin kreativitet.

Tokyo 2020

1-0 på nick

I 25:e minuten var det till slut Sofia Jakobsson som slog ett fint inlägg från högerkanten. Stina Blackstenius höll sin markering borta och kunde nickskarva in 1-0.

USA såg chockat ut, hittade inte rätt i positioner eller presspel. Efter en halvtimme lyckades dock amerikanskorna etablera ett spel på Sveriges planhalva. Det ledde inte mer än till några halvchanser, som det svenska försvaret kunde avvärja. Svenska målvakten Hedvig Lindahl uppträdde med stort lugn i kassen.

Mål på nionde hörnan

I 45:e minuten skapade USA sin bästa chans dittills då Rose Lavelle träffade stolpen, men första halvlek slutade 1-0 efter drömspel av Sverige, som borde ha gjort fler mål på sina chanser.

Sverige fortsatte skapa chanser i andra halvlek. På Sveriges nionde (!) hörna i 55:e minuten kom Amanda Ilestedt upp fint och nickade bollen i stolpen, returen hamnade rakt framför Stina Blackstenius som smackade upp 2-0 i nättaket.

I 63:e minuten gick USA:s Dahlkemper in hårt i en närkamp mot Blackstenius, som fick utgå med en misstänkt huvudskada.

USA såg blekt ut, men i 70:e minuten fick Christen Press öppet mål. Hon prickade dock stolpen.

”Kan sitta ganska lugnt”

Sveriges totalfotboll fortsatte. I 72:a minuten kom Hanna Glas loss på högerkanten och kunde pricka huvudet på en omarkerad Lina Hurtig som tryckte in 3-0 med pannan.

Efter det kunde Sverige bara spela av matchen. USA kom inte närmare än att Hedvig Lindahl fick göra en svettig räddning på stopptid. Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med lagets insats:

– Vi är bättre än USA i kontringsspelet. Spelarna är modiga, vilket jag älskar. Vi har olika spelartyper som gör det bra. Några som kan springa, några som kan skjuta. Asllani är väldigt klok i sin defensiva roll. Björn och Ilestedt har bra passningar och bra värderingar. Jag kan sitta ganska lugnt efter den här insatsen, säger Gerhardsson i Discovery+ sändning.

”Det sämsta USA jag sett”

– Det är en helt osannolik öppningsmatch för Sverige. De möter världsettan och har stora problem med mittbacksuppsättningen innan matchen, men kommer ut med trygghet och självklarhet och kör över USA, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

– Sveriges presspel imponerar på mig, samtidigt som USA gör en riktigt dålig insats. Det är det sämsta USA jag sett. Sverige borde ha vunnit med ett par bollar till, fortsätter Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet