Sverige vann mot Kroatien – hoppet om nytt Nations League-kontrakt lever

Sverige var piskat att vinna mot Kroatien för att ha chans att klara sig kvar i Nations Leagues högsta division.

Det gjorde de.

En fin insats gav en 2–1-seger.

Nu avgörs allt på tisdag.

Efter fyra raka förluster var Sverige tvingat att vinna kvällens hemmamatch mot VM-silvermedaljörerna från Kroatien, annars skulle hoppet om nytt kontrakt i Nations Leagues högsta division vara borta.

Det lyckades de med. Sverige vann med 2–1, efter en mycket stark insats.

Herrlandslaget i fotboll

Lustig assisterade

Efter en halvtimme med bra spel och några halvchanser kom till slut 1–0 efter 35 minuter. Emil Forsberg spelade ut till Mikael Lustig på högerkanten. Högerbacken spelade in till Dejan Kulusevski i straffområdet. 20-åringen uppvaktades hårt Mateo Kovacic, men stod upp och avslutade fint in i burgaveln – och hans första landslagsmål var ett faktum.

– Väldigt skönt för min del och för lagets del att jag kunde hjälpa laget med att göra mål, säger Kulusevski till C More.

Tio minuter senare, i halvlekens sista skälvande sekunder, kom även 2–0. Sebastian Larsson slog en hörna från höger, och Kina-proffset Marcus Danielson mötte bollen med pannan och nickade in 2–0.

– Givetvis jätteskönt att göra mål precis innan pausen, säger Danielson till C More.

Sen reducering

Sverige hade sedan bra kontroll på händelserna under en stor del av den andra halvleken. Men med tio minuter kvar av ordinarie speltid lyckades Kroatien reducera. Ivan Perisic nickade ett inlägg från vänsterkanten på Marcus Danielson, och förbi Robin Olsen i det svenska målet.

2–1 stod sig dock matchen ut. Därmed har Sverige fortfarande chans att klara sig kvar i högstadivisionen. Då krävs dock att laget får med sig ett bättre resultat i den sista omgången (på tisdag) än Kroatien. Hade laget vunnit med 2–0 hade det räckt att ta lika många poäng som Kroatien, då inbördes möten räknas före målskillnad, men nu har lagen samma resultat i inbördes möten och samma målskillnad, men Kroatien har fler gjorda mål.

– Det är sånt som händer i fotbollen. Vi vann matchen, det var det vi skulle göra, vi kunde inte få mer än tre poäng, säger Kulusevski.

”Ska göra det bästa”

I den sista omgången möter Sverige Frankrike borta, medan Kroatien spelar hemma mot Portugal.

– Vi ska göra det bästa av situationen, vi kommer att ha en bättre känsla mot Frankrike nu, säger Kulusevski till C More.

Så blir Sverige trea i gruppen

Sverige och Kroatien har lika många poäng (3), är lika i inbördes möten (3–3 efter 1–2 och 2–1) och har samma målskillnad (sex minusmål).

Inför den sista omgången håller Kroatien tredjeplatsen enbart i kraft av fler gjorda mål (sju mot Sveriges tre).