Qatar-VM kommer att gå till historien. I alla fall enligt Sydamerikas fotbollsförbund. Foto: Bildbyrån

Sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol hyllar Qatar: ”Vill visa sin gästfrihet och värme”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan skickade Fifa ett brev till de 32 VM-nationerna och bad dem fokusera på fotbollen – och lägga de moraliska frågorna åt sidan.

Brevet har kritiserats från flera håll, bland annat Svenska Fotbollförbundet.

Men nu väljer det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol att stötta Fifa, och hylla Qatar.

”Det är ett land som vill visa sin gästfrihet och värme och magnifika idrottsplatser”, skriver de.

I ett brev som skickades till de 32 nationsförbunden under torsdagen skriver Fifa-presidenten Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura bland annat att de önskar att de aktiva ska hålla sig från att dela ut moralkakor.

”Snälla, låt oss nu fokusera på fotbollen. Låt inte sporten bli indragen i varenda ideologiska eller politiska strid som existerar”, skriver Infantino och Samoura i sitt utskick.

Vill lämna kontroverserna bakom sig

Brevet har kritiserats av bland annat tio europeiska fötbund, däribland det svenska. De skrev i går bland annat att det är viktigt att även framöver kunna trycka på för förbättrade mänksliga rättigheter.

Men det sydamerikanska fotbollsförbundet (Conmebol) väljer att stötta Fifa.

Där beskriver de Qatar som ”ett land som vill visa sin gästfrihet och värme och magnifika idrottsplatser”, och  att Qatar kommer att ordna ”en turnering som utan tvekan kommer att gå till historien”.

Conmebols uttande avslutas med en uppmaning:

”Det är dags att lämna kontroverserna bakom oss och värdesätta och njuta av en turnering som kan binda oss sammans, som hela världen har sett fram emot. Låt oss sätta bollen i rullning för att sptida glädje och känslor till alla!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.