Tarik Elyounoussi tackar dottern för målformen: ”Allt annat blir oviktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Han är både slitvargen på mittfältet och en av allsvenskans vassaste målgörare. När AIK möter Ararat-Armenia borta i Champions League-kvalet är 31-åriga Tarik Elyounoussi en viktig kugge i laget. Den starka målformen förklarar han själv med att ha blivit pappa.

– Många säger att formen jag har i år beror på barnet. När hon ler mot mig blir allt annat oviktigt, säger han till SVT Sport.

I morgon spelar AIK första kvalmatchen i Champions League borta mot Armeniens bästa herrfotbollslag Ararat-Armenia. I truppen finns spelaren som tillsammans med IFK Norrköpings Jordan Larsson toppar allsvenskans skytteliga just nu, Tarik Elyounoussi.

– Det kommer bli svårt att ta sig vidare. De har gjort det svårare för mindre lag att ta sig fram, i dag är Champions League utformat för de bästa lagen från de största ligorna. Europa League känns mer realistiskt. Men såklart vill jag spela Champions League, det är det största man kan uppleva som fotbollsspelare, säger 31-åringen till SVT Sport.

Han kom till AIK inför säsongen 2018 och var med och spelade hem Lennart Johansson pokal. Under SM-guldsäsongen utgjorde Elyounoussi anfallsspets tillsammans med Henok Goitom, men fick aldrig riktigt målskyttet att lossna.

”Nu get jag tillbaka till laget”

Totalt åtta mål blev det i allsvenskan 2018. I år drygt halvvägs in i säsongen har det redan blivit nio. Trots att Tarik gått från anfalls- till offensiv mittfältsposition i tränare Rikard Norlings laguppställning.

– Det är jätteskönt. Förra året var det många som sade ”han gör inga mål”. Jag fattar det, en vanlig supporter ser mål och assist och som anfallare är det ditt jobb att göra målpoäng. Men lagkamrater och tränarteam ser också jobbet du gör för laget, speciellt det utan boll.

– Så det var väldigt viktig för mig när Rikard (Norling) sade till mig att han inte bryr sig så mycket om jag gör mål eller inte, det är mer jobbet jag gör för laget som räknas. Det gav mig självförtroende. Så nu ger jag tillbaka till laget, både jobbar hårt och gör mål, det är bra.

Dotterns leende gör allt annat oviktigt

Det finns också en helt annan anledning till målformen, långt ifrån laguppställningar och träningsscheman. Den 16 januari föddes dotterns Selma på Danderyd sjukhus. Mamma är Hedda Vedeler, som har spelat fotboll på högsta nivå i Norge för bland annat Oslolaget Røa. 

Tarik Elyounoussi ler när han berättar:

– Många säger att formen jag har i år beror på barnet. Det kan stämma, jag vet att det har hjälpt mig mycket speciellt i tunga stunder efter en match. Då är man jättearg och innan kunde jag sitta hemma och tänka på matchen och allt möjligt.

– Men nu när jag kommer hem ligger en liten flicka som ler mot mig som inte har någon aning om något. Då glömmer man allt annat, för det är hon som är viktig. Man blir vuxen fort.

”Jag sov med matchkläderna på” – se hela reportaget med Tarik Elyounoussi i spelaren nedan:

Tarik Elyounoussi

Född i Al Hoceima i norra Marocko. Flyttade till norska Fredrikstad som 12-åring.

Klubbkarriär: 

Fredrikstad 2005–2008 – Var en talang i Fredrikstad. Blev utnämnd till ”Årets unga spelare” i Norge både 2006 och 2007.

SC Heerenveen: 2008–2010 – Nederländska ligan. Återvände sedan till Norge.

Lillestrøm: 2010 – Norska elitserien. Återvände sen till moderklubben:

Fredrikstad: 2011–2012 – År 2012 åkte Fredrikstad ur högsta ligan. Tariks resa fortsatte till:

Rosenborg: 2012–2013 – Norges “storklubb” från Trondheim. Efter det började utlandskarriären igen:

Hoffenheim: 2013-2016 – Spelar i Bundesliga sedan 2008.

Olympiacos: 2016-2018 – En grekisk storklubb från hamnstaden Pireus. Tarik var under denna tid även utlånad till den azeriska fotbollsklubben Qarabağ FK, som har vunnit Azerbajdzjans Premier League fyra gånger, senast säsongen 2015/2016.

AIK: 2018 – Kontraktet med AIK sträcker sig året ut. Såhär säger Tarik om framtiden: ”Vi får se vad som händer. Kanske kommer något spännande erbjudande, kanske skriver jag ett nytt tre- eller fyraårskontrakt med AIK om de vill ha mig. Vem vet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.