Zlatan Ibrahimovic i Barcelona. Foto: Bildbyrån.

Derbymatcher som Zlatan avgjort

Uppdaterad
Publicerad

Vänstern i El Clásico, högern i Derby della Madonnina. Här är derbymatcherna där Zlatan Ibrahimovic fällt avgörandet.

I natt blev Zlatan Ibrahimovic stor matchhjälte för Galaxy med tre mål mot Los Angeles FC. Det var hans 41:a derby i karriären.

Den svenske världsstjärnan har prickat in 31 mål i derbymatcher, vunnit 25 av dem – och nu avgjort elva.

Feyenoord-Ajax: 1-2

26 augusti 2001

Även om lagen kommer från olika städer råder inga tvivel om rivaliteten. ”De Klassieker” är Nederländernas hetaste match – så varför inte hoppa in med en timme spelad vid ställningen 0-0 och bryta dödläget? En 19-årig Ibrahimovic mötte en passning från kortlinjen och så skimrade 0-1 på resultattavlan. Det var inte Zlatans snyggaste mål i Ajax, men i många avseenden ett av de tyngsta.

Inter-Milan: 2-1

11 mars 2007

Som ung såg Zlatan upp till det brasilianska fenomenet Ronaldo. Som proffs ställdes de mot varandra i Milano-derbyt. En utbuad Ronaldo mötte sin förra klubb Inter och gav Milan ledningen, men då stal Ibrahimovic showen. Först tog han sig förbi Paolo Maldini och tryckte av ett skott vars retur rakades in av Julio Cruz. Därefter bredsidade Zlatan in 2-1 inför ögonen på Ronaldo. Lärjungen hade överglänst mästaren.

Barcelona-Real Madrid: 1-0

29 november 2009

Andra halvlek hann knappt börja förrän Pep Guardiola bytte in Ibrahimovic. Fyra minuter senare mötte Zlatan ett Dani Alves-inlägg med vänstern och 100 000 åskådare på Camp Nou brast ut i glädjevrål. Målet blev matchens enda och vid slutsignal stod Zlatan i stormens öga och bara höjde knytnäven. Sedan knöt han skorna snarare än att jubla över att ha avgjort världens största klubblagsmatch, som visserligen inte faller under kategorin ”derby” men betraktas som ett ändå.

Barcelona-Espanyol: 1-0

12 december 2009

Innan han hamnade på kant med Guardiola gick Zlatan från klarhet till klarhet i Barcelona. I december sänkte han Espanyol med en stenhård straff, satte sitt elfte ligamål och såg ut som en möjlig vinnare av skytteligan. Lionel Messi spelade inte den här matchen på grund av skada, men Ibrahimovic klev alltså fram från elva meter, prickade in slutresultatet 1-0 och byttes ut mot den evige talangen Bojan Krkic.

Milan-Inter: 1-0

14 november 2010

Tillbaka i Milano, men inte i Inter. I stället valde Zlatan lokalkonkurrenten Milan och när det vankades ”Derby della Madonnina” fick han första och sista ordet. Ibrahimovic smällde in en straff framför Inters Curva Nord efter bara fem minuter och sträckte ut armarna i en segergest. Även här blev han matchens ende målskytt. När sejouren i Milan summerades hade han vunnit Serie A:s skytteliga – den ende som gjort det i två olika klubbar.

Marseille-Paris Saint-Germain: 2-4

21 maj 2016

Inte heller en riktig derbymatch, men ”Le Classique” inkluderas också. Ibrahimovic gjorde sin sista match för PSG, satte punkt för en era där han lagt franska ligan för sina fötter. I denna cupfinal gjorde han två mål, en placering i bortre hörnet och en säker straffspark, och efter ännu en titel sammanfattade han sin tid i Frankrike: ”Jag kom, jag såg, jag segrade.” Han avgjorde totalt fyra ”Le Classique” i PSG.

LA Galaxy-Los Angeles FC: 4-3

31 mars 2018

Knäskadan kunde ha satt punkt för karriären, men Zlatan ville annat. I sin ligadebut, derbyt mot Los Angeles FC, hoppade han in vid ställningen 1-3 och med 20 minuter kvar. Publiken som skanderat hans namn trodde inte sina ögon när han hamrade in en halvvolley från 35 meter och avslutade med att nicka in 4-3 på tilläggstid. Fansen krävde något speciellt. Han gav dem Zlatan.

LA Galaxy-Los Angeles FC: 3-2

19 juli 2019

Högerfot, vänsterfot, nick. Inför mötet med lokalrivalen bjöd Zlatan på ett antal utspel där han sågade både motståndare och medspelare. Sedan gick han ut och backade upp snacket med att leverera. En glödhet ”Ibra” kvitterade till 1-1 med ett konstverk med högern, nickade in tvåan och tryckte in trean med vänstern. En komplett prestation av en komplett anfallare, av en lagkapten som visade vägen.

– – -

Fotnot: Statistiken avser liga- och cupmatcher i tävlingssammanhang. Vi saknar uppgifter om Superettan 1999 och Svenska cupen 1999-2001, då Zlatan spelade i Malmö FF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.