Foto: Bildbyrån

Efter turerna – Emil Forsberg lämnar landslagstruppen

Uppdaterad
Publicerad

Emil Forsberg lämnar landslagstruppen på grund av känningar av en gammal skada.

Det meddelar förbundet under söndagen – timmar efter att Aftonbladet först rapporterat att stjärnan lämnar truppen i vredesmod.

– Det känns väldigt tråkigt att lämna killarna, säger Forsberg i ett uttalande.

Efter Sveriges lyckade EM-kvalpremiär mot Rumänien på Friends Arena i går valde Emil Forsberg att gå rakt igenom den mixade zonen utan att prata med media.

Enligt uppgifter till Sportbladet valde stjärnan att direkt lämna den svenska landslagstruppen i vredesmod. Uppgifter som landslagschefen Stefan Pettersson tillbakavisade under söndag förmiddag.

Herrlandslaget i fotboll

– Emil är kvar här på hotellet, sade han till Aftonbladet, men mörkade också en aning kring Forsbergs medverkan i kvalmatchen mot Norge på tisdag.

”Känning av en gammal skada”

Ungefär kvart över elva skickade förbundet ut ett pressmeddelande om mittfältarens status:

”Emil Forsberg fick efter matchen i går en känning av en gammal skada. I dialog med mellan landslagsledningen, spelaren, det medicinska teamet och klubben har beslut fattats om att Emil Forsberg lämnar truppen och återvänder till Leipzig”.

Förbundskaptenen Janne Andersson i pressmeddelandet:

– Det är såklart väldigt tråkigt att Emil måste lämna. Men dessvärre inte helt oväntat utifrån att han nyligen är tillbaka efter långtidsskada. Emil och jag är helt överens om att detta är det klokaste beslutet just nu.

Emil Forsberg säger att det har varit kul att vara tillbaka i landslaget och önskar ”Janne och grabbarna” lycka till på tisdag. Han har tidigare haft stora besvär med ljumskarna som hållit honom borta från spel under flera månaders tid.

Ryktades om spricka

Forsberg var med i förarbetet till både det första och andra målet mot Rumänien. Men i den 68:e minuten byttes han ut mot Gustav Svensson, och tv-bilderna visade en märkbart besviken Forsberg som inte mötte förbundskapten Janne Anderssons blick.

– Jag hade räknat med en timme för Emil Forsberg, han har spelat max en timme de senaste sex månaderna. Jag hade inte en tanke på att han skulle orka. Jag satte in Gustav för att balansera, vi leder matchen och därför sätter jag in honom, sade Andersson efter matchen.

I höstas kom uppgifter från den tyska tidningen Bild om en spricka mellan Forsberg och Andersson, men mittfältaren viftade bort skriverierna som ”fjanterier”. Fotbollskanalen har tidigare rapporterat att mittbacksstjärnan Victor Nilsson Lindelöf haft en ”knivig relation” med förbundskaptenen.

På tisdag kväll spelar Sverige nästa EM-kvalmatch, borta mot Lars Lagerbäcks Norge.

Fotnot: I kväll, söndag, gästar förbundskapten Janne Andersson studion i Sportspegeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet