Så ska Sverige knäcka Chile Foto: Bildbyrån

Så ska Sverige knäcka Chile

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en dag kvar till Sveriges första VM-avspark blir det allt mer fokus på vad som väntar, och vad som kommer krävas, mot premiärmotståndaren Chile.

– Det krävs att vi är fullt redo från start. Modiga spelare behöver vi ha elva stycken av på planen, säger Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Chile har spelat på olika sätt, och Eriksson betonar vikten av att snabbt läsa av hur de väljer att agera.

– Jag såg när Tyskland mötte Chile. De låg väldigt lågt, då gäller det att kunna få isär deras lag. Men ibland har de klivit högre mot andra motstånd, då gäller det att hitta ytorna framför allt bakom deras ytterbackar och hitta snabba avslut när de inte är i position, säger Hanna Glas till SVT Sport.

Fridolina Rolfö menar också att det kan bli en utmaning om Chile ligger lägre i sitt försvar.

– Ja, gör de så mot oss får vi jobba med våra spelvändningar för att luckra upp deras försvar.

Rolfö tycker att det har funnits brister där i det svenska anfallsspelet på sistone.

Sverige vill utnyttja sin fart och kantspelet

Den stora stjärnan i Chile är PSG-målvakten Christiane Endler, utsedd till franska ligans bästa målvakt den här säsongen. Hon är stor och stark, och det är svårt att hitta svagheter hos henne, menar klubbkompisen Hanna Glas.

Magdalena Eriksson mötte Endler när Chelsea besegrade PSG i kvartsfinalen i Champions League.

– Jag har bra koll på henne som motståndare. Det är en väldigt bra målvakt, så det gäller att undvika henne så mycket som vi kan.

Hur viktigt tror ni kantspelet blir?

– Vi har pratat mycket om det, berättar Glas. Jag tror att det kommer bli oerhört viktigt, så vi har jobbat mycket med det, och känner en trygghet i hur vi vill anfalla.

Även Kosovare Asllani lyfter kantspelet.

– Kan vi utnyttja vår fart och vårt kantspel så kan vi göra det svårt för dem.

Efter rader av kvalmatcher till mästerskap mot lag med låga, kompakta försvar så vet svenskorna vad tålamod, tålamod och åter tålamod betyder.

– Tålamod är ju nyckeln i ett så lågt stående försvar. Man behöver variera sitt passningsspel, säger Fridolina Rolfö.

– Ja, ha is i magen, fortsätter Asllani. Vi kan inte tro att vi kan slå dem med flera bollar direkt i en premiär. En premiär är alltid en premiär. Detaljerna kommer avgöra.

Fasta situationer kan bli avgörande

Variation, tålamod och fasta situationer kan bli avgörande för Sverige. Magdalena Eriksson är med sin vassa vänsterfot i en av huvudrollerna på fasta.

– Det är ett stort anfallsvapen vi har, och det tror jag många lag känner också när de möter oss, att de vet att vi jobbar mycket med fasta, den skräcken tror jag också vi måste utnyttja.

– Jag känner mig så laddad så jag kan inte ens beskriva det. Det ska bli så jäkla kul att komma in i turneringen nu, slår vinnarskallen Eriksson fast.

Och Fridolina Rolfö, utstrålar samma glöd när hon håller med.

– Så mycket jag längtat, väldigt, väldigt länge, efter den här dagen som komma ska. Vad ser jag framför mig? Ja, en härlig atmosfär, mycket publik och ett härligt stöd från det svenska folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.