Riccardo Gagliolo. Foto: Bildbyrån

Vem är Riccardo Gagliolo?

Uppdaterad
Publicerad

Riccardo Gagliolo är för första gången uttagen i en svensk landslagstrupp.

Vem, undrar säkert en del?

Här har ni svaret.

Förbundskapten Janne Andersson presenterade i dag sin 25-mannatrupp till EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien i mitten av oktober.

Ett namn stack ut: 29-årige Riccardo Gagliolo.

Herrlandslaget i fotboll

Riccardo Gagliolo har en svensk mamma, som är uppväxt i Njurunda utanför Sundsvall, men själv växte han upp i nordvästra Italien, i den liguriska orten Andora. Trots detta har han hela tiden haft dubbla medborgarskap, svenskt och italienskt.

En då 21-årig Gagliolo tillbringade säsongen 2011/2012 i fjärdedivisionsklubben A.S.D Imperia innan han därefter gick till Capri, då en klubb i Serie C. Under fem säsonger i Carpi var han med om att ta upp dem två divisioner, till Serie A. 2015/2016 spelade backen 31 matcher i den italienska högstaligan, i ett lag som åkte ur. Redan då, i en intervju med La Gazetta dello Sport berättade han då om sin dröm att få spela i det svenska landslaget.

Sedan 2017 har svensk/italienaren huserat i Parma, klubben som så sent som 2015 gick i konkurs och degraderades till italienska fjärdedivisionen Serie D. Gagliolo hoppade på Parma-tåget när klubben tagit sig upp till Serie B.

Riccardo Gagliolo, Parma.

Redan första säsongen tog Parma steget upp till finrummet. Gagliolo hängde på och har varit en viktig pusselbit sedan dess.

Men det var först för ungefär ett år sedan som Serie-A-backen började göra utslag på svenskarnas radar efter ett par fina matcher precis i inledningen för liganykomlingen Parma.

– Skulle han vara tillräckligt bra så är det självklart att vi tar ut honom: Vi diskvalificerar absolut inte honom om han nu inte kan svenska, men det har jag ingen aning om, sa Andersson då i samband med en landslagsuttagning.

Den här hösten tycks han ha övertygat Janne Andersson om att han är en man för det svenska landslaget och i dag blev han således uttagen av förbundskaptenen.

I Parma har 29-åringen blandat spel som vänster innermittback i en trebackslinje, med att spela vänsterback i ett 4-3-3. I Janne Anderssons lagbygge är han tänkt som vänsterback.

Källa: La Gazzetta dello Sport, Expressen.

Riccardo Gagliolo

Ålder: 29 år

Född: 28 april 1990 i Imperia, Italien

Nationalitet: Svensk/italiensk

Längd: 180 cm

Vikt: 75 kg

Fot: Vänsterfotad

Tidigare klubbar: Capri, Sanremese, Pro Imperia

Meriter: Utsågs 2014/2015 till Serie B:s bästa back, då spelade han för Carpi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet