Lennart Johansson vill se VM 2018 i England. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lennart Johansson: Ge VM till England

Uppdaterad
Publicerad

När Sepp Blatter blev Fifa-president var det efter en seger mot Lennart Johansson.
Nu ger sig svensken in i den aktuella Fifa-debatten – genom att propagera för att VM 2018 borde gå till England.
”Det kan gå jävligt snabbt att byta land”, säger han.

Johansson, som var ordförande i Uefa 1990-2007, säger sig inte vara överraskad över den kalabalik som just nu är i det internationella fotbollsförbundet.

– Jag är inte förvånad över det som inträffar just nu. Blatter kommer naturligtvis se till att han vinner valet på det sätt som är hans eget. Jag tycker det är beklagligt att jordens största idrottsrörelse ska ha en sådan ledare på toppen. Det tycker jag, säger han till aftonbladet.se.

”Gick inte riktigt till”

Johansson har under många år berättat att han tror att Blatter besegrade honom med oschyssta medel.

– Jag fick klara besked i samband med Fifa-valet 1998 att det inte gick riktigt till. Där anlände det pengar från ett håll till ett annat, där afrikaner och andra röstade på Blatter då. Annars hade han inte fått det där jobbet, säger han, och fortästter:

– Men han vet hur han ska hantera sådana här saker. Han har aldrig blivit lagförd så att något kunnat bevisas. Och det enda jag har, är att jag vet vad som hände 1998. Och jag vet vad jag sagt till honom i andra sammanhang så länge jag satt i styrelsen.

”Bör gå i England”

Johansson anser att de kommande världsmästerskapen inte borde gå i de länder som nu sägs ha mutat sig till dem.

– Jag förväntar mig att man omprövar besluten. Blatter har ju själv sagt att beslutet att gå österut inte var riktigt. Jag är säker på att man tar initiativ till ett nytt beslut i den frågan, säger han.

– VM 2018 bör gå i England, och sedan fri lott om VM 2022.

”Kan gå jävligt snabbt”

Att det bara är tre år kvar till 2018 ser han inte som något problem.

– Det kan gå jävligt snabbt om det finns länder som är kapabla att snabbt ställa upp, säger han till aftonbladet.se, och talar sig varm om England.

– De har inte haft det sedan 1966, och kallas ”the motherland of fotboll”. Vad vi nu än tycker om det. De är värda att få den uppmärksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet