Flera idrottare har testats för dopning för sällan. Foto: Bildbyrån

20 friidrottare stoppas av dopningsregler

Uppdaterad
Publicerad

20 friidrottare stoppas från att delta i OS.
Anledningen: De inte har levt upp till kraven från friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU).
Hela tio av de stoppade friidrottarna kommer från Nigeria.

AIU har tio länder under kategori A, det vill säga de länder som anses ha högst dopningsrisk inom friidrotten.

Landslagsfriidrottare från dessa länder måste leva upp till strikta krav från AIU, bland annat måste de, under tio månader före ett VM eller OS, genomgå minst tre oannonserade dopningstester. Mellan två testtillfällen får det inte ha gått mer än tre veckor.

”Måste dra sitt strå till stacken”

Nu står det klart att 20 friidrottare från dessa tio länder inte har levt upp till de krav (som deras respektive nationsförbund är ansvariga för att säkerställa) som ställs på friidrottarna, och de stoppas därför från att delta i OS. 18 av dem fick rött ljus av AIU i går, medan två redan stoppats av Kenyas friidrottsförbund.

– De nationella förbunden måste dra sitt strå till stacken i kampen mot dopningen. Reglerna för idrottare inom ”Kategori A”-länderna är väldigt tydliga, och det är av yttersta vikt att man lever upp till dem för att vi ska kunna genomföra långsiktiga förändringar, och för att vi ska kunna säkerställa att rena friidrottare får rättvisa förutsättningar, säger AIU:s ordförande David Howman i ett pressmeddelande.

Nigerianska friidrottarna avslöjade

AIU har inte offentliggjort vilka de stoppade friidrottarna är. Enligt den nigerianska tidningen The Punch rör det sig dock om följande friidrottare från Nigeria:

Knowledge Omovoh, Ruth Usoro, Favor Ofili, Rosemary Chukwuma, Glory Patrick, Yinka Ajayi, Tima Godbless, Chidi Okezie, Chioma Onyekwere och Annette Echikunwoke.

Det är nämligen dessa personer som var uttagna till OS, men som inte står som anmälda till tävlingarna på den olympiska hemsidan.

KLIPP: Trailer – Idrottens Gränsland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idrottens gränsland – Trailer Foto: SVT

Belarus: 3 av 35
Bahrain: 0 av 13
Etiopien: 1 av 44
Kenya: 2 av 40
Marocko: 1 av 16
Nigeria: 10 av 23
Ukraina: 3 av 51

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer