De ryska simmarna Alexandr Kudasjov och Veronika Andrusenko får tävla i OS. Foto: TT

Avstängning upphävd – ryska simmare OS-klara

Uppdaterad
Publicerad

Ryska simmarna Alexandr Kudasjov och Veronika Andrusenko, som förra veckan preliminärt stängdes av för brott mot antidopningsreglerna, har fått klartecken att tävla igen av idrottens skiljedomstol Cas.

De kan därmed ställa upp som planerat i OS i Tokyo under den ryska olympiska kommitténs flagga.

Det var i onsdags förra veckan som Internationella simförbundet, Fina, tillfälligt stängde av Alexandr Kudasjov och Veronika Andrusenko efter att ha tagit del av material som den internationella antidopningsorganisationen Wada samlat in från det före detta ryska antidopningslaboratoriet i Moskva.

Men Cas avfärdar Finas anklagelser mot simmarna och ger dem grönt ljus för OS, skriver Inside the games.

Tokyo 2020

”Vi är tacksamma för deras snabba handläggning av det här ärendet, och vi kommer både att respektera och verkställa beslutet från Cas”, säger Finas ordförande Husain al-Musallam.

I Tokyo tävlar Andrusenko i 200 meter frisim och Kudasjov i 200 meter fjärilsim.

Andrusenko har ställt upp i två olympiska spel tidigare, men hennes främsta meriter är ett VM-silver från Budapest 2017 och ett EM-guld på 100 meter frisim på kortbane-EM 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet