Peter Reinebo är kritisk till att Daniel Ståhl kollade på en av handbollslandslagets matcher. Foto: Bildbyrån

Daniel Ståhl bröt mot coronareglerna: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Handbollslandslaget såg till att diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson kunde se Danmark-matchen på plats.
Ett brott mot coronareglerna i OS.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är kritisk.
– Aktiva ska inte besöka andra aktivas idrotter. Att det blev så var olyckligt, säger Reinebo.

OS-idrottare får inte se någon annan sport på plats under spelen, enligt det omfattande coronaregelverk som råder i Tokyo.

Ändå satt Daniel Ståhl och Simon Pettersson – som tog guld respektive silver i diskustävlingen – på läktaren i Yoyogiarenan på söndagskvällen. Där såg de när det svenska herrlandslaget i handboll besegrade Danmark (33–30).

De åkte dessutom med i spelarbussen och fick vara inne i det svenska omklädningsrummet och fira segern.

”Ska inte upprepas”

Ett brott mot reglerverket, konstaterar Peter Reinebo som är verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det har varit tydligt från Tokyo 2020 och från IOK från början, att aktiva och ledare som är ackrediterade till en sport kan titta på den sporten men tyvärr inte på andra sporter på grund av covid. Det är reglerna, och att inte hörsamma det är tråkigt förstås, säger Reinebo till TT.

Han har varit i kontakt med handbollslaget.

– De har sagt att de ska iaktta det framöver och att det inte ska upprepas, säger han.

Handbollslandslaget hade sett till att Ståhl och Petterson ingick i den svenska truppen inför matchen.

– Vi såg det som ett sätt för dem att se lite handboll och de höjde stämningen där efter matchen framför allt, säger Daniel Vandor, presschef för handbollslandslagen.

Kontaktade SOK i förväg

När Vandor får höra att Reinebo är kritisk till landslagets kupp blir han ångerfull.

– Det är klart att vi får respektera det han säger och det är ju han som har ansvaret utåt mot IOK. Är det så att de upplever att det inte var bra, så är det inte bra förstås, säger Vandor.

Daniel Vandor säger att handbollslandslaget fick klartecken från SOK:s pressavdelning att ta in diskuskastarna.

– Vi tog det dels med (förbundskapten) Glenn Solberg först, som gav klartecken, och sedan pratade vi med SOK och vår läkare, som fick göra den bedömningen covidmässigt.

– De har ju varit i samma bubbla här i OS-byn, vi har umgåtts i svensklägret, de har testats varje dag, vi har testats varje dag. Vi hade en dialog med friidrottens förbundskapten också och de skulle åka härifrån fem i morse, så vi visste att de inte skulle träffa några andra i friidrottstruppen, säger Vandor.

”Blev rörda”

SOK:s mediachef Lars Markusson säger att SOK tar på sig ansvaret, och förklarar att bakgrunden till besöket på matchen är efterspelet till Ståhl och Petterssons diskusmedaljer, och det faktum att de möttes av herrlandslaget när de kom tillbaka till OS-byn efter diskustävlingen.

– De var uppe fast klockan var 01.30. Daniel och Simon blev rörda och ville ge någonting tillbaka. Handbollen tyckte att det var en fantastisk idé, säger Markusson.

– Daniel och Simon gjorde inget fel. Om det är någon som gjort fel är det jag, säger mediechefen Lars Markusson.

Den som bryter mot coronaregelverket riskerar att bli av med ackrediteringen. Det drabbade nyligen två judokor från Georgien som lämnade OS-byn för att vara med på en sightseeingtur.

KLIPP: Här tar Ståhl guld och Pettersson silver (31 juli 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer