SVT:s Jacob Hård. Foto: SVT

”Det visar hur långt efter fuskarna vi är”

Uppdaterad
Publicerad

Flera friidrottare från VM 2005 och VM 2007 misstänks för dopning sedan gamla tester analyserats med nya metoder.

Nu ställer sig många frågan: har fuskarna tio års försprång?

”Hur resultatlistorna kommer att se ut på VM i Peking lär vi inte veta förrän 2025”, säger SVT:s expert Jacob Hård.

Det var under tisdagen som internationella friidrottsförbundet (IAAF) presenterade uppgifterna i ett pressmeddelande. Totalt 32 prover med onormala värden från 28 olika idrottare har upptäckts när man återanalyserat prov från VM 2005 i Helsingfors och VM 2007 i Osaka.

– Det är anmärkningsvärda för att inte säga chockerande siffror som visar att fuskarna har ett försprång, säger SVT:s expert Jacob Hård.

Friidrotts-VM

Nu kan historien och rekordböckerna komma att behöva skrivas om. Medaljer behöva omfördelas. Men samtidigt finns en del positivt att hämta.

Bättre sent än aldrig

– Det är ändå oändligt mycket bättre än att fuskarna slipper undan. Därför är det viktigt att man sparar proverna och kan testa om dem vid ett senare tillfälle, säger Jacob Hård.

Löparen Mustafa Mohamed, 36, var själv med på de båda mästerskapen. Han gläds åt de nya testmetoderna som har kommit fram, men tycker samtidigt att det är trist att fuskarna har ett så stort försprång.

På VM 2007 missade Mohamed precis pallen och blev fyra på 3 000 meter hinder.

– Tänk om någon skulle åka dit såhär i efterhand. Vilken skillnad att ta medaljen där och då. Isabellah Andersson fick till exempel ett EM-brons i maraton i efterhand och tyckte inte alls det var lika roligt, säger han till SVT Sport.

Lågt förtroende för IAAF

Han betonar också att det finns en ekonomisk aspekt. Mästerskapsmedaljer ger bonuspengar från IAAF och sponsorer. Därför har fuskare tjänat pengar som de inte borde ha fått, och andra tävlande gått miste om detsamma.

– Om jag har förtroende för IAAF? Nej, det är mycket som kan bli bättre. Det är bra att utvecklingen går framåt, men det krävs ännu mer resurser och ännu mer tester. Framför allt utanför tävling och på nationer som man vet är starka, säger Mohamed.

EM-silvermedaljören tycker att nivån måste bli jämnare. Internationella förbundet måste se till att man testas mycket i alla länder, inte bara i vissa.

– Som idrottare vill jag veta att alla mina konkurrenter som står på startlinjen testas lika mycket som mig. Det känner jag inte nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet