Brianna McNeal går nu i väntans tider för att få ställa upp i Tokyo-OS. Foto: TT

Dopningsavstängda McNeal kvalade in till OS

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsavstängda Brianna McNeal kvalade in till OS genom att bli tvåa på 100 m häck vid de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon. Nu väntar hon på att skiljedomstolen Cas ska ge klartecken till OS.

– Jag kommer att fira det här. Jag är bara glad över att ha kunnat tävla här. Jag tackar Gud för det. Det har varit en lång resa. De närmaste veckorna ska jag fortsätta att be till Gud och förlita mig på honom för att han ska ta mig igenom det här och att allt kommer att sluta väl för mig. Jag kommer att ta det dag för dag, säger McNeal till USA Today.

På Instagram har hon lagt upp en bild med texten: ”Vi ses i Tokyo”.

Tokyo 2020

McNeal har av discplinorganet Athletics Integrity Unit, AIU, blivit avstängd i fem år men överklagat domen till skiljedomstolen Cas i Lausanne, vilket gjorde att avstängningen tillfälligt upphävdes. Enligt uppgift ska hennes fall prövas före OS i Tokyo som invigs 23 juli. Enligt Cas hemsida finns inget förhör med henne inplanerat fram till 7 juli. En dom brukar dessutom normalt sett ta ett par veckor att skriva.

Var avstängd 2017

McNeal, stängdes av ett år för brister i vistelserapporteringen i december 2016, ett par månader efter OS-guldet i Rio de Janeiro. I början av juni stängdes hon av i fem år för att ha manipulerat dopningsprov. AIU redovisar inte närmare grunderna för avstängningen av ”konfidentiella skäl”.

Världsrekordhållaren Kendra Harrison vann loppet på 12,47 medan McNeal var tvåa på 12,51. Christina Clemons var trea på 12,53 och intressant i sammanhanget: Gabbi Cunningham fyra på 12,53 på nästa års VM-arena, Hayward Field.

De tre första får åka till OS i Tokyo. Om McNeal förlorar i Cas kommer den sista amerikanska platsen att gå till Cunningham.

MER OS: OS-chefens uttalande på 60 sekunder (11 feb)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet