Maja Nilsson rev ut sig tidigt i OS-finalen. Foto: Bildbyrån

Maja Nilsson rev ut sig tidigt i OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Hon imponerade i kvalet.

Men i finalen gick det tyngre för Maja Nilsson.

21-åringen rev ut sig på 1,89 och är därmed ute ur tävlingen.

– I dag funkar det inte bara, jag hade velat hoppa på högre, säger Maja Nilsson till TT.

Ribban låg på 1,84 vid dagens första hopp i finalen, där svenskan Maja Nilsson enkelt nådde – och högt – över ribban.

Därefter var det dags för 1,89.

Tokyo 2020

Det innebar en knapp rivning i första försöket. Hon behövde vara lite tuffare i kurvlöpningen och jobba igenom i upphoppet. Det gjorde hon inte i det andra försöket. Där såg det nämligen desto tyngre ut och hon noterades för en ny rivning. Efter en smärre paus var det dags för ett tredje och avgörande hopp. Men där gick det inte heller.

Optimistisk trots allt

– Jag är besviken så klart. Jag vet att jag är i så mycket bättre form än vad jag visade i dag, säger 21-åringen till TT.

Sluthoppat för Nilsson som landar en 13:e plats. Mariya Lasitskene, från Ryssland, tog guld på 2.04. Nicola McDermott plockade silvret på 2.02 och bronset gick till Yaroslava Mahuchikh.

Nilsson är positiv inför framtiden.

–  Kan man ta sig från 1,82 som jag hade som säsongsbästa förra året till att hoppa 1,96 och sedan 1,95 i ett OS-kval, då kan jag hoppa två meter nästa år, säger hon.

Imponerade i kvalet

Örgrytehopparen gjorde det bra i kvalet när hon i det tredje och sista hoppet klarade gränsen på 1,95, en centimeter under sitt personbästa.

– Det är klart att jag hade hoppats på det här, men man ska göra det också. Och att göra det på det här sättet – jag är så stolt och det ska bli så roligt att hoppa final, sade hon då till Discovery+.

Innan dess lyckades hon ta 1,90 i andra försöket och 1,93 i första.

Inför mästerskapet, och under en längre period, har Nilsson tampats med knäskador. Hon kämpade tillbaka och lyckades komma i form inför årets OS.

KLIPP: Här tar sig Maja Nilsson till OS-final – efter jättedramatik (5 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet