Tsimanouskayas berättelse väckte enorm uppmärksamhet under OS i Tokyo. Foto: Bildbyrån

Friidrotten utreder misstänkt kidnappningsförsök utfört av belarusiska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, har inlett en utredning av två belarusiska ledares misstänkta försök att tvinga sprintern Krystsina Tsimanouskaya på ett plan från OS i Tokyo. 

Det är den oberoende integritetsenheten, AIU (Athletics Integrity Unit) som fått i uppdrag att titta närmare på fallet. Man har tagit över ärendet från IOK som kommer att vara ett stöd under processen, skriver AP.

Ärendet skapade en diplomatisk incident i samband med spelen med Japan, Belarus och Polen som inblandade länder.

Tokyo 2020

Två namngivna belarusiska ledare ska ha försökt tvinga Tsimanouskaya på ett plan till den belarusiska huvudstaden Minsk efter att hon kritiserat tränare på sociala medier för att hon skrivits in i 4x400 m-laget utan hennes vetskap. Hon var i Tokyo för att springa 200 meter. 

På flygplatsen sökte Tsimanouskaya hjälp eftersom hon fruktade för sin säkerhet om hon skulle återvända till Belarus. Efter ett par dagar fick Tsimanouskaya och hennes make uppehållstillstånd i Polen av humanitära skäl.

Ackrediteringen drogs in

De inblandade belarusiska ledarna var kvar i Tokyo i fyra dagar efter incidenten på flygplatsen innan IOK drog in deras ackrediteringar.

– Det var ett beklagligt fall, sade IOK-presidenten Thomas Bach.

Förra året förbjöd IOK Belarus president Aleksander Lukashenko och dennes son Viktor från att besöka OS-arrangemang, detta efter att aktiva vittnat om trakasserier och förföljelser i hemlandet.

IOK fick kritik av aktivister och människorättsgrupper för att man lät Belarus tävla under egen flagga. Man hade velat se landet som neutralt under spelen, något som Ryssland fick finna sig i – i det fallet på grund av statsunderstödd dopning.

ARKIV: ”Mormor ringde, och sa: 'Kom inte tillbaka till Belarus' 5/8-2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet