Kamalpreet Kaur stängs av i tre år för dopning. Foto: TT/Bildbyrån

Indisk diskusstjärna stängs av tre år

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska OS-finalisten i diskus, Kamalpreet Kaur, har stängts av i tre år för dopning. Hon använde samma medel som Ben Johnson åkte fast för efter OS-finalen på 100 meter i Seoul 1988.

Hon åkte fast för den anabola steroiden stanozolol och har erkänt bruket, vilket gör att avstängningen kortas från fyra till tre år. Kaur, en av Indiens största friidrottsstjärnor, får dock behålla sjätteplatsen vid OS i Tokyo.

Avstängningen räknas från mars 2022 till mars 2025, uppger det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, AIU. Det gör att hon missar VM i Budapest nästa år och OS i Paris 2024.

Tokyo 2020

26-åringen åkte fast när hon testades på träning i Patiala, Indien, i mars.

Spår av steroiden påträffades i ett Wada-ackrediterat laboratorium i New Dehli men en AIU-knuten forskare upptäckte att de spåren inte överenstämde med Kaurs positiva test. När hon formellt anklagades för förseelsen av AIU erkände hon att hon dopat sig, skriver AP.

Kaur satte nationsrekord med 66,59 i just Patiala sex veckor före OS förra året och var sjua på världsbästalistan 2021.

KLIPP: När Ben Johnson åkte dit för dopning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet