Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Westerlund ryckte in i vården Foto: Bildbyrån/ PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Landslagslöparen blev undersköterska – och coronasmittad

Uppdaterad
Publicerad
Elin Westerlund ryckte in som undersköterska när coronakrisen svepte in över Sverige.
Men nu får häcklöparen hålla sig hemma.
Hon har själv drabbats av covid-19.
– Jag känner en väldigt stor empati med andra, hur orättvis den här sjukdomen är, säger hon.

Den flerfaldiga svenska mästaren i häcklöpning, 30-åriga Elin Westerlund, går en vårdutbildning och beslutade sig i april för att rycka in som undersköterska på Nya Karolinska under coronakrisen.

Men nu tvingas den Karlskrona-bördiga friidrottaren vara hemma. På sitt Instagram-konto lade hon i går upp en bild, med texten ”Så hoppade jag också på covidtåget. Än så länge har jag klarat mig med lite torrhosta och lätt feber men hemma och förberedd på en tids isolering!”

”Kom inte som en chock”

Hon var dock förberedd på att hon skulle vara smittad.

– Jag var väldigt säker på att det var det. Så det kom inte som en chock för mig. Jag hoppas att det håller sig såhär och att det inte blir så allvarligt eller långvarigt, säger hon till SVT Sport.

Trots risken att bli smittad insåg Westerlund snabbt att hon ville rycka in och hjälpa till i kampen mot pandemin.

– Jag studerar i vanliga fall. Och i och med att alla studier blev distansutbildning kände jag att jag inte ville sitta hemma. Jag har läst till sjuksköterska, fast är inte klar än. Men med tanke på att jag har den vårdutbildningen och det finns ett behov av all slags kompetens där, säger hon om beslutet att rycka in som undersköterska.

Westerlunds personbästa på 100 meter häck är 13.11, och hon har bland annat vunnit fem individuella SM-guld (fyra ute och ett inomhus).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer