Charlotta Fougberg jublar efter segern. Foto: Bildbyrån

Fougberg vann duellen med Bahta på ny rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

Charlotta Fougberg vann damernas huvudklass över 15 km i det coronaanpassade Lidingöloppet efter en duell med Meraf Bahta. Och belönades med ett prydligt banrekord.

– Jag är i form och hade tufft motstånd. Visste att jag skulle få kämpa. Meraf var stark och skapade en lucka men jag ville inte förivra mig och jag kom närmare och närmare. Sedan fick jag övertaget och fortsatte att köra på och pushade och hade självförtroende, säger Fougberg till Lidingöloppet.

Det var Bahta som drog iväg och såg ut att tidigt ha avgjort loppet när Fougberg låg 70-80 meter efter i spåret. Men Fougberg i mörka solglasögon sprang i sitt eget tempo och kunde ta in meter för meter och var ikapp vid 8.

Corona och idrott

Efter ett distinkt ryck utför i en av bosöbackarna fick Fougberg en lucka som sedan successivt drygades ut på de regntunga stigarna där löparna emellanåt fick kryssa mellan vattenpölarna.

Sprang från Bahta med över minuten på slutrundan

Banrekordet på 53.39 från 2016 krossades och Fougberg höjde armarna i en segergest efter 52.11. Bahta tappade väldigt mycket på den sista slingan vid Grönsta gärde och fick tiden 53.25. Sista 3,8 kilometerna tappade Bahta 1.07.

Fougberg fick uppgifter om att banrekordet skulle krossas med ”flera minuter”.

– Jag pushade ända in i mål för att göra en så bra tid som möjligt så att den ska bli svår att slå. Det är en lycka och jag är så tacksam för dem som hjälper mig, säger Fougberg och får ett par tårar i ögonen.

– Om det varit publik här hade jag gått under 50, ler Fougberg skämtsamt.

Bahta gick under det gamla banrekordet och var nöjd trots prestigeförlusten.

– Det känns bra men jag fick kramp i vaderna, kände av syra, vid nio kilometer men det var ett bra träningspass. Det var en bonus att få springa i år och jag är glad över att ha blivit tvåa, säger Bahta.

1980 sprang den norska legendaren Grete Waitz, tolv segrar 1976-1988, på 51.03 på en annan tuffare bana över 15,2 km.

Rekord även i herrklassen

Lidingöloppet var i år en ren elittävling med begränsade startfält för att anpassa sig efter hälsoprotokollet. Folkfesten uteblev och det var knappt några åskådare ute i skogen heller.

Det blev eritreansk seger i herrklassen där huvudklassen också var 15 km (samma bana som damerna). Samuel Russom vann på rekordtiden 45.38, sju sekunder före Hälles Samuel Tsegay. Jonas Leandersson, med tunga orienteringsmeriter, blev trea på 46.11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet