Yolanda Ngarambe ser fram emot helgen. Förra året sprang hon 1 500 meter i Finnkampen (t.h.) Foto: Bildbyrån

Ngarambe efter supertiden: ”Kan springa ännu snabbare”

Publicerad

I torsdags stod Yolanda Ngarambe för ett superlopp och sänkte sitt personbästa med 2,5 sekund och klarade av bara farten av VM-kvalgränsen på 1500 meter. Nu laddar hon upp för Finnkampen – i Finland.

– Jag kände mig faktiskt lättad. Jag hade trott att jag skulle bli jätteexalterad, men jag har försökt att klara VM-kvalgränsen sedan i juni. Nu var det mer som att jag var tvungen att klara det mer än någonting annat, säger hon Yolanda Ngarambe till SVT Sport.

Målet har hela säsongen varit att ta den där VM-platsen. Med 4.05,18 i polska Szczecin klarade hon gränsen på 4:06.50 med marginal. Väl där, på 27-åringens första riktigt stora mästerskap är förväntningarna nerskruvade.

”Kan fortfarande springa bättre”

– Jag känner att jag fortfarande kan springa bättre. Men jag har inte så jättemycket rutin och ett VM är en helt annan grej än en vanlig tävling, säger hon och menar att det taktiska upplägget kan bli en utmaning.

– Jag vill inte säga för mycket om VM än. Men jag ser fram emot det och målet är att formen ska vara toppad.

”Mamma hejar på mig – och på Finland”

Innan VM som inleds 27 september väntar Finnkampen redan i helgen. Ngarambe har en finländsk mamma och befinner sig i Finland innan hon åker till Stockholm i slutet av veckan.

– Finnkampen kommer alltid vara speciell eftersom det var den första tävlingen jag blev uttagen för att tävla för Sverige i. Eftersom mamma är finsk så är det jättemånga som kollar och hejar på mig. Jag känner samhörighet med Finland.

– Mamma hejar på mig. Men jag tror att hon hejar på Finland i lagtävlingen, säger Yolanda Ngarambe med ett skratt. 

Kan det bli lite trash talk på finska på Finnkampen?

– Kanske, jag vet inte riktigt, haha. Men jag tycker att det är kul att prata finska. Ingen brukar tro att jag pratar finska så det är roligt att överraska.

SVT sänder Finnkampen från klockan 16.25 i SVT1, SVT2 och SVT Play på lördag. Se hela sändningsguiden här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer