Peter Reinebo svarar på kritiken. Foto: Bildbyrån

Reinebo svarar på kritiken: ”Han har helt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges bästa maratonlöpare får inte springa OS i Tokyo trots att de har klarat den internationella kvalgränsen.

riktar bland andra landslagstränaren Ulf Friberg kritik mot SOK.

– Jag tycker att han har helt fel, säger SOK:s generalsekreterare Peter Reinebo till SVT Sport.

Charlotta Fougberg, David Nilsson, Hanna Lindholm och Mustafa Mohamed har alla klarat den internationella kvalgränsen till OS i Tokyo. Men för att bli uttagen på Sveriges olympiska kommittés grundkriterium måste man hålla en nivå som motsvarar topp åtta på OS.

Det tycker landslagstränaren Ulf Friberg är felaktigt.

Tokyo 2020

– SOK saknar helt kompetens att bedöma prestationer. De har ingen koll på det, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Andra länder skakar på huvudet och undrar vad det är vi håller på med. Det är aktiva som berövas på en av deras största idrottsupplevelser som går att få.

”Hans bild är felaktig”

Det är en bild som generalsekreterare Peter Reinebo inte håller med om.

– Jag tycker att han har helt fel. Mitt perspektiv är att hans bild är felaktig, säger han.

Reinebo förklarar även hur man har kommit fram till topp åtta-kriteriet. Han berättar att det är ett årsmötesbeslut där alla olympiska förbund är med och fattar beslutet.

– Det här kommer upp ungefär vart tionde år och då brukar det föregås av någon typ av utredning. Senast var det inför OS i Rio (2016).

”Det är inte stor kritik”

Generalsekreteraren tycker inte att det har funnits någon stor kritik mot deras uttagningssystem.

– Jag skulle säga att det finns ett par idrotter som har en lite avvikande uppfattning och så kan det finnas grengrupper där det finns en större avvikande uppfattning. Vi har 40 idrotter som har varit med och tagit beslut om de här uttagningskriterierna.

– Man kan få bilden att det är stor kritik, men så är det inte. Det handlar om att de avvikande uppfattningarna får stor uppmärksamhet.

”Vårt system syftar till medaljer”

De internationella kvalgränserna är grunden, men sedan kan nationerna välja vilka de tar ut. Reinebo menar att det finns tre olika system.

– Det ena är det vi har, att man har en nivå som man ska uppnå som är likvärdig i alla idrotter. Hela vårt system med OS-deltagande syftar till medaljer. Inte deltagande, utan medaljer. Målsättningen är inte en så stor trupp som möjligt, utan en så bra trupp som möjligt.

– Den andra varianten är att det är olika nivåer i olika idrotter. Det kan bero på kulturen i landet och att man satsar på vissa idrotter. Den tredje är att man använder alla internationella platser man får. Vilken man väljer hänger ihop med kulturen i idrottslandet och resurserna.

KLIPP: Mustafa Mohamed nära sitt svenska rekord – på flygplats (18 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet