Den senaste IAAF-skandalen förvånar inte RF-basen Björn Eriksson. Foto: TT

RF-basen: ”Jag har noll förtroende för Lamine Diack”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s förre ordförande Lamine Diack misstänkts för korruption.
– Jag är inte alls förvånad, eftersom jag har varit på de här ämnena och honom tidigare. Jag har noll förtroende för Lamine Diack, säger Riksidrottsförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Erikssons låga förtroende blev om möjligt lägre efter den senaste IAAF-skandalen.

–Jag reagerade med ilska, lite vanmakt och tyvärr med känslan av att jag inte är ett dugg förvånad, säger Björn Eriksson.

Hur stort är ditt förtroende för IAAF:s nuvarande ledning?

– Det beror på hur de hanterar det här. Min irritation och mina bråk med Diack går tillbaka så sent som till till Peking-OS i augusti 2008, där jag i talarstolen anklagade honom för att inte bete sig etiskt korrekt. Är det så att man nu tar chansen att rensa ordentligt, då kan naturligtvis alltid fötroendet återvinnas. Men det är klart att det blir en törn, för det är ju väldigt svårt att tänka sig att en enda person, om anklagelsen är riktig, har lyckats åstadkomma det här alldeles på egen hand, säger Björn Eriksson.

I april – när Göteborg gick miste om chansen att arrangera friidrotts-VM 2021 efter att IAAF struntat i den vanliga kandidaturprocessen – uttalade sig Eriksson till SVT:

– Jag hittar inga argument till varför man gör så här, om jag inte ska ge mig in och spekulera i korruption och vänskapsförhållanden, sa han då.

Stärker dagens besked misstankarna du har haft sedan dess ?

–Ja, för mig var det uppenbart. Det finns något som heter transparens. Vi blir uppmanade att söka, vi gör det – och om vi sen förlorat hade jag kunna bära det. Men att bli fråntagen rätten att stå för sitt förslag är en slags korruption. Det kan vara oetisk korruption, men det kan naturligtvis också vara pengakorruption och redan då tyckte man att det tydligt luktade. Och det här gör ju ingalunda saken bätte, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer