Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-programmet för Tokyo klart

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill ta OS-guld i maraton 2020 måste vara morgonpigg.

Loppen startar nämligen klockan 06.00 (23.00 svensk tid) – för att undvika den värsta hettan i Tokyo.

Värmen är det stora hotet mot Tokyo-OS. Förra sommaren uppmättes topptemperaturer på 41 grader i den japanska huvudstaden.

Läkare har varnat för allvarliga hälsorisker, till och med dödsfall, om maratonloppen avgörs under dagtid.

Tokyo 2020

Herrarnas gångtävling över 50 kilometer inleds ännu tidigare, klockan 05.30.

Sjumannarugby, triathlon och mountainbike är exempel på andra sporter som tidigarelagts för att skona idrottare, funktionärer och publik från hettan.

Värmerekordet: 36 grader

– Besluten togs efter diskussioner med medicinsk personal och andra intressenter och med idrottarnas hälsa i åtanke, säger Koji Murofush, sportdirektör för OS 2020.

När Japan arrangerade OS 1964 hölls tävlingarna i oktober. Värmerekordet i OS är 36 grader, satt i Aten 2004.

För övrigt innebär förmiddagstävlingar att svenskarna måste gå upp mitt i natten för att följa OS. Simfinalerna med Sarah Sjöström inleds exempelvis 10.30 – då är klockan 03.30 i Sverige.

Några andra noteringar om OS-programmet som släpptes på tisdagen

  • OS invigs på Tokyos Olympiastadion den 24 juli, men tjuvstartar två dagar tidigare med damernas fotboll och softboll. Spelen avslutas den 9 augusti.
  • Boxningen saknas fortfarande på programmet eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) pausat sportens OS-förberedelser på grund av misstänkt korruption i det internationella förbundet Aiba.
  • Förmiddagstävlingar innebär att svenskarna måste gå upp mitt i natten för att följa OS. Simfinalerna med Sarah Sjöström inleds exempelvis 10.30 – då är klockan 03.30 i Sverige.
  • Sveriges första guld kan komma den 27 juli. Då simmar Sjöström förhoppningsvis final på 100 meter fjäril där hon är regerande mästare.
  • 21 guldmedaljer ska delas ut under ”Super Saturday” och ”Golden Sunday”, den 1 och 2 augusti.
  • Spelen omfattar totalt 33 sporter, rekord och 339 tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet