Duplantis Kendricks och Lavillenie. Foto: TT

Stavhoppsstjärnorna om nya populariteten: ”Kommer få all uppmärksamhet i Tokyo”

Uppdaterad
Publicerad

Inför tävlingarna i Clermont-Ferrand fick SVT Sport chansen att sitta ned med tre riktiga stavhoppsstjärnor, Renaud Lavillenie, Sam Kendricks och Armand Duplantis.

Och trion ser fram emot ett OS där alla blickar kommer vara riktade mot dem.

– Vi har alltid tävlat med sprintgrenarna om uppmärksamheten men i Tokyo kommer alla blickar vara riktade mot oss, säger den tidigare världsrekordhållaren Renaud Lavillenie.

I Clermont-Ferrand, mitt i det franska Centralmassivet, har den yttersta världseliten inom stavhopp nu samlats för att göra upp i en sista tävling inför utesäsongen. Fransmannen Renaud Lavillenie arrangerar tävlingen som avgörs i hans egen hemstad och SVT Sport fick chansen att sitta ner med de tre stora affischnamnen på herrsidan, Renaud Lavillenie, Armand Duplantis och Sam Kendricks.

”Vi försöker vara underhållande”

I takt med att Armand Duplantis har slagit världsrekord två gånger om och andra gjort fina resultat i vinter har grenen fått en ordentligt uppmärksamhetsskjuts. Ett faktum som inte minst är tydligt i Clermont där mediehus från hela Europa finns representerade för att rapportera från tävlingen.

Tokyo 2020

– Det är bra såklart, vi kan inte klaga på det. Vi har alltid tävlat mot sprintgrenarna om uppmärksamheten inom friidrotten. Men med det som Sam och ”Mondo” gör så ser det ut som att vi kommer få all uppmärksamhet i Tokyo, säger Renaud Lavillenie till SVT Sport.

– Vi går ut på banan och försöker vara underhållande för publiken. Vi vill göra det roligt och njutbart att titta på stavhopp, fyller svenske världsrekordhållaren Armand Duplantis i.

God stämning bland rivalerna

Den nyvunna uppmärksamheten för grenen har även lett till många frågor kring den till synes väldigt goda sammanhållning som finns bland de tävlande. Stavhoppsrivalerna ses ofta resa tillsammans till tävlingar och både under tävlingen och på fritiden är den trevliga stämningen påtagbar.

– Jag tror att det var mer barriärer förut. Amerikanerna reste med amerikanerna och så vidare. Men de senaste 5-7 åren har det varit en väldigt välkomnande stämning inom grenen. Det har inte varit några armbågar för att vi är rädda för konkurrensen, säger den tvåfaldige världsmästaren Sam Kendricks.

Den 33-årige veteranen Renaud Lavillenie håller med Kendricks.

– Tidigare fanns det ett broderskap men då var det bara bland landsmännen. Det är en väldigt fin utveckling vi har haft och det finns ingen anledning att den skulle avta.

SE MER: Hör telefonsamtalet med Lavillenie i taxin: ”Du får satsa på att hoppa 6,20 nu” (9 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet