Stefan Olsson är en av författarna i det öppna brevet till Riksidrottsförbundet. Foto: Bildbyrån

Friidrottsförbundet kritiserar RF i öppet brev: ”Ska föra talan för hela idrotten”

Uppdaterad
Publicerad
Folkhälsomyndigheten (FHM) har haft enskilda möten med Riksidrottsförbundet (RF) och representanter från den svenska fotbollsrörelsen.
Svenska friidrottsförbundet har inte känt sig prioriterade på samma sätt.
Nu har man skrivit ett öppet brev till RF – som snabbt gett resultat.
– Nu är frågan uppe på bordet, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till SVT Sport.

Den senaste tiden har den svenska fotbollssäsongens start varit en het potatis, och Folkhälsomyndigheten har haft möten med Svenska fotbollförbundet och intresseorganisationen Svensk elitfotboll.

Nu har Svenska friidrottsförbundet skickat ett öppet brev till Riksidrottsförbundet, där man visar ett tydligt missnöje med RF:s agerande senaste tiden.

”Att RF i tillägg träffar Folkhälsomyndigheten tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll, samtidigt som övriga idrotter inte ens får möjlighet att stämma av sina frågeställningar med RF:s personal är inte bra. Vi anser att RF:s uppdrag är att föra talan för hela idrotten”, skriver de i brevet, som är undertecknat av förbundets ordförande Johan Storåkers och generalsekreterare Stefan Olsson.

Fått återkoppling

När SVT Sport når Olsson förtydligar han:

– Det är viktigt att vi känner att RF tar hela idrottens ansvar. Vi har inget emot att fotbollen har varit aktiva och går lite före. Deras engagemang har vi inget emot att ta ryggen på. Men det är viktigt att RF tydliggör gentemot oss andra idrotter, att även vi är med i resonemanget ordentligt.

Olsson berättar att man under eftermiddagen, efter att brevet skickades till RF, fått återkoppling.

– Det känns som att frågan nu är uppe på bordet på ett mycket tydligare sätt än vad vi kände förra veckan när vi hade styrelsemöte. Så det känns bra. Sen får vi se vad som händer och vad som kommer fram. Men vi känner oss nöjda nu, att vi har lyft upp frågan på dagordningen rejält, säger han.

– Jag fick uppfattningen att de har ett arbete igång och för samtal med Folkhälsomyndigheten om att ta frågan om tävlingar för seniorer vidare. Så i grunden kan man säga att jag tycker att vi fick en positiv återkoppling, säger han.

”Varför har idrotten tuffare regelverk?”

I brevet listar de även ett antal frågeställningar till RF. Bland annat:

”Hur ser RF på elitidrottens och professionella aktivas förutsättningar? Varför har idrotten tuffare regelverk för professionell yrkesutövning än andra branscher i samhället? I dagsläget hindras en hel yrkesgrupp, som till stor del utgörs av unga vuxna, från att utföra sitt jobb utan att hänsyn tas till de reella risker som finns i deras utövande”.

– Just när det gäller tävlingar för vuxna känner vi att det har blivit lite av ett vakuum just mellan Folkhälsomyndigheten, och RF och oss som specialförbund. Vem ska vi kommunicera med och vad behövs för att vi ska kunna komma vidare i vårt arbete. Därav brevet, för att säkerställa vem vi ska kommunicera med, säger Stefan Olsson.

”Ett problem som rör oss alla”

RF:s ordförande Björn Eriksson säger till TT att alla jobbar ”som bävrar” för att hitta lösningar, och försäkrar att RF jobbar för alla idrotter:

– För mig är det helt övergripande att idrotten håller ihop. Det här är ett problem som rör oss alla, säger han.

Riksidrottsförbundet skickade i dag ett pressmeddelande där man skrev att FHM lovat att komma med ett besked kring idrotten nästa vecka.

– Ett tydligt besked så snabbt som möjligt från Folkhälsomyndigheten underlättar för idrotterna och ger förutsättningar att komma igång på ett genomarbetat och coronasäkrat sätt. Det ger också Riksidrottsförbundet möjligheter att ge stöd till de 72 olika specialidrottsförbunden kring bedömning av hur tävlingsverksamhet kan bedrivas under nuläget i denna kris, säger Eriksson i pressmeddelandet.

ARKIV: Björn Eriksson om idrottens krisstöd: ”En fråga om överlevnad” (18 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson: ”En fråga om överlevnad” Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer