Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Instagram/Bildbyrån

Vanessa Kamga bröt fingret för en månad sedan – men siktar på svenskt rekord i diskus

Uppdaterad
Publicerad

För fyra veckor sedan bröt Vanessa Kamga ena långfingret. Men redan nu är diskuskastaren tillbaka.

I helgen finns hon med i Nordiska Mästerskapen – och hon siktar högt i sommar.

– Det är den första sommaren där jag kanske kan hota det svenska rekordet, säger hon.

Vanessa Kamga hade ett fint 2022, som bland annat gav ett nytt personligt rekord (60,33) under SM i Norrköping.

Nu stundar en ny säsong, där hon har höga mål och förhoppningar. Men för bara en månad sedan åkte hon på ett bakslag i samband med en träning där hon kastade en 1,5 kilos-kula som en diskus.

– Jag har gjort det under hela hösten och vintern utan problem, och den här gången slant den lite. Då försökte jag hålla emot med fingrarna för att hålla kvar den i handen. Och då kände jag hur fingret bröts upp, och jag förstod på en gång att det var brutet, berättar Kamga, som inte behövde opereras:

– Benbrottet hade lagt sig fint, så jag fick gå med ett gips som jag ganska precis har tagit av, så nu är jag i gång på allvar.

Kastade 55,5 i comebacken

Kamga kunde tidigare i veckan kasta diskus för första gången efter skadan, och det gick oväntat bra.

– Första dagen jag kunde kasta igen var det även en tävling på träningsarenan. Så då hoppade jag in och gjorde sex tävlingskast och gjorde ändå 55,5 meter. Och 55,5 när jag inte har kastat diskus på fyra veckor: Det är hur grymt som helst, säger hon, och fortsätter:

– Och min träning har verkligen gått bra, så jag går verkligen för att göra en grym sommar nu. Och jag känner att det äntligen är den första sommaren där jag kanske kan vara och hota det svenska rekordet. Så även om det blev det här lilla avbrottet så ser jag verkligen fram emot de kommande tävlingarna.

”Bara att köra på”

Och den första riktiga tävlingen väntar redan nu i helgen då Nordiska mästerskapen avgörs i Danmark.

– Jag tror att det kan bli en supertävling! Träningen går verkligen kanon, det är bara att köra på. Kul att jag fick ett mästerskap som första tävlingen tillbaka, det är alltid lite speciellt, säger Kamga, som förutom att sätta svenskt rekord och ta sig till VM har ytterligare ett stort mål i sommar:

– Vi har ju damdiskus på Diamond League i Stockholm. Där vill jag gärna vara med och kasta. Det skulle kunna bli en av årets höjdpunkter, att få en så stor tävling på hemmaplan.

Fotnot: Anna Söderbergs svenska rekord från 1999 lyder 64,54.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.