Visa alla (5)

Europa vinner rysaren efter mäktig vändning

Publicerad

Europa vinner Solheim Cup med 14,5 mot 13,5 efter en stark vändning mot USA. Norska veteranen Suzann Pettersen var den som sänkte den avgörande putten fram till europeisk seger.
– Fan vad skönt, jag vet inte vad jag ska säga. Det här kunde inte bli bättre, säger en upprymd Anna Nordqvist till SVT Sport på den 18:e greenen.

Anna Nordqvist som förlorat två matcher tidigare under tävlingen tog gruvlig revansch när hon slog Morgan Pressel med 4/3 idag.

Och efter sin seger sprang hon allt vad hon kunde för att hinna se den spännande upplösningen på den 18:e greenen där norskan Suzann Pettersen fixade hem cupen till Europa.

– Jag sprang hela vägen och jag har ingen röst nu, säger Nordqvist.

– Jag tror att det här kan ha varit Suzannes sista Solheim Cup och att hon avgör – vilken känsla, säger Nordqvist om dramat som verkade nästan regisserat.

– Det är ju många som ifrågasatt att hon blev ett ”pick” till laget, men från lagets sida har hon aldrig varit en tvekan. Det är därför hon är här, säger svenskan om norskan.

Nordqvist: Vi ska dricka ur bucklan nu

Jämnt hela vägen in

Lagen gick ut i de avslutande tolv singelmatcherna sida vid sida, med åtta poäng vardera. Och spänningen bara fortsatte hela vägen in till sista green.

USA:s Brittany Altomare vann stort mot Jodi Ewart Shadoff och Sveriges Anna Nordqvist var överlägsen mot amerikanskan Morgan Pressel. Men i övrigt var det ruskigt jämnt i nästan varje singelmatch, och avgörandena lät vänta på sig till de sista hålen.

Och allra jämnast var det i den matchen som skulle visa sig bli helt avgörande: norska veteranen Suzann Pettersen mot USA:s Marina Alex.

De gick upp på den sista greenen vid ställningen 13,5–12,5 till USA och med vetskapen att Alex bara behövde en halv poäng för att säkra minst oavgjort, vilket skulle innebära att USA behåller bucklan.

Pettersen: Helt galet

Men när Alex missade sin putt, nästan exakt samtidigt som lagkamraten Ally Mcdonald gjorde detsamma på en annan green och förlorade sin match mot Bronte Law, hade plötsligt Pettersen chansen att avgöra för Europa.

Och norskan, tidigare världstvåa men nu rankad 665:a i världen, tog chansen. En perfekt putt gled i koppen och gav Solheim Cup-pokalen åter till Europa.

– Det är helt galet, säger norskan till SVT Sport när hon ska försöka uttrycka vad hon känner efter den sagolika avslutningen.

Hade du kunnat drömma om det här?

Nej, säger norskan bara och skakar på huvudet samtidigt som hon  formligen bärs bort av nära och kära, lagkamrater och publik.

Senare avslöjade Pettersen att hon lägger klubborna på hyllan för gott efter det här.

Segern är Europas sjätte mot USA:s tio sedan tävlingen startade 1990.

”Blir ett stort party”

Och på vilket sätt segern kom. Med minsta möjliga marginal och det avgjordes på det sista hålet inför den största läktaren. Och Anna Nordqvist fick vara med och bidra med ett poäng.

– Ja, det betyder oerhört mycket för mig.

– Det blir ett stort party nu, vi kommer att dricka ur bucklan, säger Nordqvist om vad som väntar de närmaste timmarna på Gleneagles.

Även Caroline Hedwall kommer fira stort trots att det inte blev någon poäng under denna tävling. I dag gav hon världstian Nelly Korda en riktigt bra match. Hon var ett tag 3 upp men när puttern svek åt sig amerikanskan ikapp och förbi.

Hedwall: ”Helt sjukt alltså men så jävla häftigt”

– Min match bryr jag mig inte om nu. Alltså vilka vändningar av Bronte och Suzann på slutet. Helt sjukt alltså men så jävla häftigt, säger Hedwall mitt i den hockeypuckshög som bildats på den 18:e greenen på The Centenary Course.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer