Henrik Stenson. Foto: Bildbyrån

”Henrik Stenson kan vinna The Open”

Publicerad

KRÖNIKA · Spelarnas omklädningsrum i årets The Open har en speciell avdelning för tidigare mästare. Henrik Stenson njuter lite extra när han är där. Formen är god så han kan mycket väl bli mästare för andra gången, på söndag.

Thomas Tynander

reporter

Att formen är bra såg vi i genrepet, Scottish Open, förra veckan. Efter mer än 450 turneringar som proffs var Henrik Stenson på väg mot sin allra första turnering helt utan bogeys. Han spelade nästan felfritt, och höll själv med om att det var den bästa golf han spelat i år. Men på grund av en dubbelbogey på den tredje rundans sjuttonde hål får den bogeyfria tävlingen vänta.

Jag hade förmånen att få vara på plats i Skottland, följde Stensons spel från nära håll, och blev lite imponerad. Han har förvaltat semestern väl. Och det är faktiskt så att han i sina tre senaste turneringar spelat bättre golf än på mycket länge. Visserligen var inte de 18 hålen på The Renaissance Club ett värdigt test, banan påminde inte speciellt mycket om Royal Portrush som väntar den här veckan, men jag gillade det vi såg och det blev en god fjärdeplats.

Henrik Stenson följdes av mycket, mycket publik i Skottland. Längs ett av hålen mötte jag en ung skotte som presenterade sig som Gordon. Han bolmade på en cigarr och var mycket nöjd med svensken.

– Jag har tjänat mycket pengar på Henrik. Han har en fantastisk förmåga att leverera på en hög nivå i varje turnering, sa Gordon.

Formen är alltså god, och allra mest imponerar det långa spelet som i våras var allt annat än lyckat. Tack vare långa järn kan Stenson spela på det kortklippta och då är det rimligt att vänta sig en plats bland de tio bästa kommande helg. Men då måste spelet med puttern fungera. Som alltid är det chippar och puttar som avgör. Men i Skottland gav han sig själv chansen, det var birdieputtar på nästan varje hål i fyra dagar.

En annan detalj som talar för Henrik Stenson är att han är harmonisk och på gott humör, och har en skön distans till sitt jobb. Jag har sällan sett honom så avslappnad som förra veckan. Kan bli värdefullt när huvudet ska vara rätt påskruvat på söndag, de sista nio hålen. Extra intressant blir det om vädret utmanar och blir en faktor.

Henrik Stenson ses av många som en outsider. Att han precis som de flesta stora namnen aldrig har spelat tävlingsgolf på Portrush behöver inte vara ett problem. Men det finns två spelare som känner lite extra för veckans Open-bana och kan ha skaffat sig liten fördel. Det är hemmasonen Rory McIlroy, som på plats sköt en 61-runda redan som 16-årig amatör (2005). Och amerikanen Brooks Koepka, som hela sommaren varit rankad etta i världen, har en seger och två andraplatser i årets tidigare majors – och har en caddie (Ricky Elliot) som är uppvuxen på just Royal Portrush. Tiger Woods? Nej, han har spelat för lite och ser nöjd ut efter segern i Masters.

Men jag tror alltså att Gordon med cigarren kan vinna pengar på Henrik Stenson även denna vecka. Frågan är om det är som vinnare eller för en plats bland de tio. Stenson har förutom segern 2016 även en andraplats och två tredjeplatser. Så han trivs i The Open – och i den där speciella delen av omklädningsrummet där bara tidigare mästare får byta om.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.