Madelene Sagström. Foto: Bildbyrån

Succéstart för Sagström – leder OS-golfen

Uppdaterad
Publicerad

Den oväntade blågula OS-medaljen har låtit vänta på sig. Kanske kommer den genom Madelene Sagström.

Hon leder överraskande OS-golfen efter första rundan..

– Det handlar om att spara på energin och inte bli galen, säger hon om hettan i Tokyo.

Det har varit självklara favoriter som Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Den enda överraskningen hittills i Sveriges medaljliga är kanske diskuskastaren Simon Pettersson.

På lördag kan han få sällskap av ytterligare en – i alla fall om det fortsätter att se ut som under dagens inledning på Kasumgaseki Golf Club.

När hon kommit tillbaka till klubbhuset är Madelene Sagströms namn högst upp på resultatlistan på fem slag under par.

– Mitt korta spel räddade mig. Förhållandena är perfekta och passar mitt järnspel, säger Sagström.

”Det är varmt”

Hon klarade att hålla uppe koncentrationen i hettan, det är närmare 35 grader varmt i Tokyo på onsdagen.

– Det är varmt, jag ska inte ljuga men det går att hantera. Många av oss har spelat i Asien och vet hur man ska göra. Det handlar om att spara på energin och inte bli galen, säger Sagström.

Sagströms framgång är anmärkningsvärd av flera skäl:

Hon når framgången i ytterst tuff konkurrens. Medan herrgolfen präglades av avhopp, frivilliga såväl som ofrivilliga har damernas tävling samlat ett ytterst starkt startfält. Alla tre medaljörer från Rio är med, där finns de bästa namnen med från USA och Sydkorea, damgolfens två giganter.

På resultatlistan ligger Sagström etta med ett slags marginal till tvåorna, världsettan Nelly Korda, USA och mera okända Aditi Ashok, Indien.

Sagström själv gör det när årets säsong inte varit av samma kaliber som 2020. Efter förra årets debutvinst på LPGA-touren har hon inte riktigt kunna följa upp framgången och facit inför OS var ingen topp 10-placering och en delad 38:e plats i förra veckans major, Evian Championship.

I princip felfri

Onsdagens runda var i princip felfri. Hon inledde med fyra birdies och inga bogeys på första nio hålen och en delad ledning.

Den blev till ensam ledning när hon på tian, ett par 3-hål på 157 meter sänkte en birdieputt på drygt fyra meter innan indiskan kommit ikapp.

Det kunde dock dessutom blivit ännu mer för Madelene Sagström, det fanns en ytterligare en birdieputt på 14:e som precis smet förbi efter att hon spelat upp sig fint från en fairwaybunker.

Om Sagström var jämnheten personifierade blandade och gav tävlingens andra svenska, Anna Nordqvist, första nio hålen i stekande värme var bara att glömma, tre över par och ett tag låg hon till och med sist i tävlingen. En förbättring under avslutningen gav i alla fall en 72-runda och delad 36:e plats.

– Spelet har känts jäkligt bra de två sista dagarna. Jag vet inte om det var adrenalin som kickade in och jag blev lite snabb, slog allting till vänster, sade Nordqvist.

KLIPP: Här får Duplantis sin OS-guldmedalj

Ställning

Första ronden (par 71)

1) Madelene Sagström, Sverige, 66, 2) Nelly Korda, USA, och Aditi Ashok, Indien, båda 67, 4) Matilda Castren, Finland, Ko Jin-Young, Sydkorea, Carlota Ciganda, Spanien, Bianca Pagdanganan, Filippinerna, Park In-Bee, Sydkorea, Klara Spilkova, Tjeckien, Nanna Koerstz Madsen, Danmark, Hsu Wei-Ling, Taiwan, Azahara Munoz, Spanien, Danielle Kang, USA, Kim Sei-Young, Sydkorea, och Lee Min, Taiwan, alla 69... 36) Anna Nordqvist, Sverige, 72.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.