Simone Biles är tillbaka på den olympiska prispallen. Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Bildbyrån

Medalj för Simone Biles i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles hade stått över fyra tävlingar.

Men i dag var den amerikanska gymnastikstjärnan tillbaka.

Trots lägre poäng än förväntat blev det en bronsmedalj i bomfinalen.

– Det kändes ganska bra, säger hon.

Biles kom till Tokyo som regerande OS-mästare i fyra grenar , bröt först lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen. Efter det drog hon sig även ur finalerna i hopp, barr och fristående, på grund av psykisk ohälsa.

Men i dagens bomfinal var hon tillbaka, och hon hälsades välkommen med stora applåder och jubel av konkurrenter och övriga på plats i gymnastikarenan.

Tokyo 2020

– Bara att kunna gå ut dit efter det som jag har varit med om gjorde mig stolt, säger Biles, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stort leende

Programmet inledde hon med en svår piruett som hon klarade galant, och resten av programmet satte hon sånär som på en liten miss. 

Efteråt hade hon ett stort leende på läpparna och fick kramar av konkurrenterna innan hon log och vinkade mot fotograferna och de andra på läktarna där bland annat IOK:s ordförande Thomas Bach satt.

– Jag var lite nervös, men det kändes ganska bra, säger hon, enligt nyhetsbyrån AP.

Såg lite missnöjd ut

Hennes poäng, 14.000, var dock lägre än många förväntat sig och Biles såg något missnöjd ut när den presenterades.

Längst upp i resultatlistan blev det dubbelt kinesiskt. Chenchen Guan vann guldet, före Xijing Tang.

Andra raka bombronset

24-åriga Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro: mångkamp, lag och individuellt, hopp och fristående. I just bom blev det då, precis som i Tokyo, ett brons.

– Detta känns definitivt bättre än bronsmedaljen i Rio. Jag rankar denna medalj mycket högre efter allt som jag gått igenom, säger Biles.

Vill inte ge framtidsbesked

Nu ställer sig många om detta var det sista som Biles gjorde som aktiv gymnast. Det ville hon inte ge något svar på efter dagens final.

– Jag behöver processa OS först, sade hon.

Resultat

Bom, final

1) Guan Chenchen, Kina, 14,633, 2) Tang Xijing, do, 14,233, 3) Simone Biles, USA, 14,000, 4) Elsabeth Black, Kanada, 13,866, 5) Sunisa Lee, USA, 13,866, 6) Urara Ashikawa, Japan, 13,733, 7) Flavia Saraiva, Brasilien, 13,133, 8) Vladislava Urazova, Ryska olympiska kommitténs lag, 12,733.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet