Naomi Osaka (vänster) fick Simone Biles att prata om psykisk ohälsa. Foto: TT Nyhetsbyrån

Simone Biles: Jag inspirerades av Naomi Osaka

Uppdaterad
Publicerad

Först Naomi Osaka – sedan Simone Biles.

Idrottsstjärnornas psykiska ohälsa har hamnat i fokus i OS.

– Livet är mer än bara gymnastik, säger Biles och berättar att hon inspirerats av Osaka.

Det blev bara ett hopp för Simone Biles i tisdagens lagfinal i gymnastik. En miss i landningen resulterade i poängavdrag och den amerikanska superstjärnan bröt sedan finalen.

– Det kändes inte som att jag hade särskilt kul. Jag ville vara med i de här olympiska spelen för min egen skull. Jag kom in och kände att jag fortfarande gör det för andra. Det gör ont hjärtat att känslan av att göra det jag älskar har tagits bort lite grann för att göra andra människor nöjda, sade Biles efteråt.

Tokyo 2020

”Kamp i huvudet”

Biles sade att den japanska tennisstjärnan Naomi Osaka, som bröt Franska mästerskapen i maj och hänvisade till mental ohälsa, har inspirerat henne att prata om sina problem.

Tidigare under tisdagen åkte just Osaka överraskande ut i tredje omgången i OS-tennisen mot tjeckiskan Marketa Vondrousova. Efteråt medgav Osaka att hon känt stor press.

– När man hamnar i en högstressituation och man bara liksom ballar ur. Jag måste fokusera på min mentala hälsa och inte riskera hälsa och välmående. Det är bara surt när kampen pågår inne i ens eget huvud, sade Biles enligt CNN.

Utan Biles klarade inte USA, som fick ta in en reserv, att försvara OS-titeln. I stället var det de ryska gymnasterna som vann och de amerikanska storfavoriterna fick nöja sig med silver.

Mental återhämtning

Biles och hennes tränare har sagt att onsdagen blir en dag för mental återhämtning och vila.

Hon kvalade in till alla fyra grenfinalerna liksom till den individuella mångkampen. Nu återstår det att se om hon ställer upp – mångkampen avgörs på torsdag och grenfinalerna söndag till tisdag.

Simone Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio och 24-åringen är en av OS största fixstjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet