Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Andreas Larsson om hur han tappade sitt skadade knä på vätska inför matcher. Foto: SVT/Bildbyrån

Andreas Larsson har opererats 22 gånger: ”Har fysisk smärta varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Larsson var en del av landslaget som blev känt som ”Bengan Boys”.

Karriären innehöll både EM-guld och OS-silver, men också 15 knäoperationer, diskbråck och avslitna ledband.

– Jag har fysisk smärta varje dag. Men det har blivit mitt normala, säger han.

Andreas Larsson gjorde i snitt en operation per år under sin aktiva handbollskarriär. Högernian, som bland annat var proffs i Tyskland i åtta säsonger, spelade ofta halvskadad. Han minns speciellt hur läkare tappade hans knä på vätska inför matcher.

– Det vara bara i med en tjock nål, tappa knät på vätska och så på med ett bandage och så spelade man på kvällen. Man undrar ju efteråt hur mycket det slet på knät. Förmodligen ganska mycket, säger Larsson i SVT Sports nya serie ”Elitidrottens pris”.

Har gjort två höftledsbyten

Utöver knäoperationerna har 48-åringen också genomgått sju höftoperationer efter karriären, bland annat två höftledsbyten.

– Knäoperationerna gjorde jag för att kunna spela handboll. Det är egentligen höfterna som jag haft mest problem med efter karriären, som gjort att jag inte kunnat sova och att jag fått äta värktabletter varje dag.

Mer än hälften har fysisk smärta

Andreas Larsson är en av många tidigare elitidrottare som i SVT:s enkät svarat att de lever med fysisk smärta efter karriären. Av drygt 150 svarande uppgav mer än hälften att de har smärta i dag.

Men att byta karriären mot en frisk kropp skulle Larsson inte göra. Däremot ångrar han att han inte lyssnade mer på kroppen i klubblagssammanhang.

– Man behöver kanske inte spela halvskadad i massa omgångar i ligan. Däremot hade jag aldrig önskat att jag gjort annorlunda när det handlar om att komma med till ett mästerskap. Det är på något sätt de största minnena man har.

Se hela programmet med Andreas Larsson i SVT Play.

Resultat från enkäten

Blev du allvarligt skadad under din idrottskarriär? (Ådrog du dig en skada som gjorde att du var borta från idrotten längre än 6 månader?)

Ja 35 %

Nej 65 %

Har du någon fysisk smärta i dag till följd av din idrottskarriär?

Ja, varje dag 14 %

Ja, ibland 38 %

Nej 47 %

Vet ej 1 %

Behöver du ta smärtstillande i dag med anledning av skadan?

Ja 15 %

Nej 83 %

Vet ej 2 %

Efter att du avslutade karriären, har du någon gång mått psykiskt dåligt till följd av elitidrotten?

Ja 25 %

Nej 71 %

Vet ej/ej svar 4 %

Om du haft fysiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 9 %

Nej 71 %

Vet ej 4 %

Ej svar 16 %

Om du haft psykiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 3 %

Nej 84 %

Vet ej 13 %

Enkäten skickades till 236 svenska landslagsidrottare som var aktiva 2002 inom 19 olika sommar- och vintersporter. 153 av idrottarna svarade på enkäten, dvs 64,8 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.