Foto: Bildbyrån

Gulldén till Lugi efter systerns cancer

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Gulldén är klar för Lugi.

Nu berättar hon vad som ligger bakom beslutet att bryta kontraktet i Norge och flytta till Skåne.

– Jag fick veta att min syster Rebecca fick cancer i oktober. Tankarna har gått fram och tillbaka och nu har vi fattat beslutet att flytta hem, säger hon till SVT Sport.

Under måndagen kom beskedet att Isabelle Gulldén bryter sitt tvåårskontrakt efter säsongen med storklubben Vipers Kristiansand redan efter ett år, något Aftonbladet var först med att berätta.

När systerns sjukdom dök upp, då var det aldrig aktuellt att pendla från Göteborg och Sävehof eftersom du ville vara nära henne?

– Jag väljer inte klubb enbart för henne, så klart. Vi är väldigt tajta och har varit ifrån varandra väldigt länge och det är ett plus att hon är i Lund när vi äntligen kommer hem efter elva år. Vi kommer att se varandra mycket mer än vad vi  gjort nu. Det är Lugi som känts bäst sett till helheten och det har varit flera i klubbar som varit inblandade, säger Gulldén.

”En attraktion för hela ligan”

Nästa säsong hamnar alltså Gulldén i SHE-seriekonkurrenten Lugi.

– För oss är det så klart jättestort att få in ett så stort namn i truppen. Hon blir en stor attraktion för hela ligan och svensk handboll överhuvudtaget, säger Lugis sportchef Kenneth Andersson till SVT Sport.

Anledningen till att Gulldén flyttar hem till Sverige är alltså att hennes lillasyster Rebecca drabbats av cancer.

– Den är aggressiv och har spridit sig. Det är tufft. Man vet aldrig riktigt hur det (tystnad)...ska gå. Hon har svarat bra på behandlingen än så länge. Vi hoppas att det fortsätter så, men man vet ju aldrig. Det är tungt. Handbollen betyder väldigt lite i en sådan här situation, säger Gulldén till Aftonbladet.

Siktar på ett SM-guld

Kontraktet sträcker sig över tre år.

– Vi har ett ungt lag och den rutinen och erfarenheten hon kan bidra med kommer att bli ovärderlig, säger Kenneth Andersson.

32-åriga Gulldén själv hoppas att hon ska kunna bidra under de kommande tre säsongerna.

– Det är ett ungt och spännande lag som har en bra tränare. Jag kommer att bidra med erfarenhet. Min spelstil är ju att göra de andra bättre. Jag hoppas kunna bidra och utveckla spelare så de lyckas nå sina mål. Sedan drömmer man om att vinna saker också. Det första året handlar det om att göra det så bra som möjligt, sedan får vi se, säger Gulldén som var på väg till träningen morse men vände tillbaka frusen och febrig efter att ha fått covid-19.

– Det är inte så farligt. Jag trodde att jag var immun, säger Gulldén.  

Ska jobba med utveckling

Andersson är nöjd, men vill inte ta ut något i förskott.

– Det är inget lag som blir sämre med en världsstjärna i laget, men det är många andra som värvat bra också, vi får se, vi är inte färdiga med vårt lagbygge heller.

Förutom en plats i handbollslaget kommer Gulldén även att arbeta med utveckling inom klubben.

– Hon kommer att vara anställd på 40 procent på en utvecklingstjänst så jag antar att det är helheten som lockat, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.