Tomas Axnér tog över som förbundskapten för 1,5 år sedan. Foto: Bildbyrån

Så har Axnér förändrat svenska spelet: ”Jobbigt att möta oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två segrar och ett kryss är Sverige vidare som grupptvåa till huvudrundan i mästerskapet som är Tomas Axnérs första VM.

1,5 år efter att han tog över som förbundskapten har hans handbollsfilosofi verkligen gjort avtryck på det svenska laget.

– Vi har fått upp en annan fart. Jag tror att många lag tycker att det är jobbigt att möta oss just nu, säger Linn Blohm till SVT Sport.  

De svenska handbollsdamerna är vidare till huvudrundan i VM där man ställs mot Kazakstan, Norge och Rumänien.

För Tomas Axnér, som tog över som förbundskapten efter Henrik Signell sommaren 2020, är det första världsmästerskapet i förbundskaptensrollen.

Han inledde med en elfteplats i EM 2020 och följde upp med en historisk fjärdeplats i OS. Men OS i Tokyo gav inte bara ett bra resultat utan också ett kvitto på att Sverige anammat Axnérs sätt att spela handboll på.

– Vi har jobbat väldigt mycket med den fysiska statusen. Jag tycker att vi har höjt den och jag tycker att vi fick bra svar på den i OS och det är något som vi vill fortsätta jobba med, säger Tomas Axnér till SVT Sport.

– Jag tror att damhandbollen i stort är på väg mot snabbare spel där det också ställer högre krav på fysiken.

Omställningsspelet har utvecklats

I VM har Sverige varit starkt i omställningsspelet och är i nuläget ett av lagen som kontrat mest.

– Där tycker jag att vi tagit stora kliv, säger Axnér.

Mittsexan och nyckelspelaren Linn Blohm håller med om att omställningsspelet utvecklats sedan Axnér tog över.

– Jag tycker att vi fått upp en annan fart. Jag tror att många lag tycker att det är jobbigt att mötas oss just nu, att vi bara köttar på och att vi är bra på att straffa helt enkelt. Också när motståndarna gör mål är vi bra på att trycka på avkast. Där tycker jag att vi fått till det, vår snabbhet, säger Blohm.

Roberts: ”Ledarteamet passar gruppen bra”

Jamina Roberts har spelat i landslaget sedan 2010 och har bara gott att säga om ledarteamet med Axnér och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg i spetsen.

– Det känns som att det här ledarteamet passar gruppen väldigt bra. Med det sagt betyder det inte att de andra inte gjort det men det känns som att vi hittat något som vi kanske inte haft innan, säger Roberts.

– Det är en väldigt öppen dialog kring saker och vi har mycket att säga till om när det gäller både spel och utanför planen. Inte så att vi ska tycka och tänka om allting men det finns en bra balans i det. De respekterar gruppens åsikter och vi respekterar deras åsikter och har väl lyckats få gruppens och ledarnas åsikter till en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.