Johanna Wiberg. Foto: Bildbyrån

Johanna Wiberg tillbaka i handbollslandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Vid den första mästerskapsmedaljen, EM-silvret 2010, var hon lagkapten. Nu är Johanna Wiberg tillbaka i handbollslandslaget, som assisterande förbundskapten.

– Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande, säger Wiberg till handbollslandslaget.se.

För en tid sedan presenterades Lugis nuvarande herrtränare Tomas Axnér som ny förbundskapten för de svenska damerna. Han tar över efter Henrik Signell. Idag presenterades hans närmaste kollega, den fd lagkaptenen och försvarschefen Johanna Wiberg.

– Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid, säger Wiberg till förbundet.

Var expert på SVT

Johanna Wiberg slutade efter OS i London 2012 efter 145 landskamper och flera mästerskap. 36-åringen testade efter spelarkarriären på både rollen som assisterande tränare i Lugi men även den som expertkommentator, där hon jobbat åt både SVT och TV4.

Efter att ha prioriterat familjelivet och jobbet på Polhemskolan i Lund kommer hon nu tillbaka till handbollen och kommer bilda förbundskaptenspar med en annan Lugi-profil, Tomas Axnér.

– Tomas är väldigt duktig på att arbeta med det tekniska och att peta i de små detaljerna, medan tanken är att jag ska se mer på helheten. Jag kommer in med en stor erfarenhet och kunskap om hur det är att vara spelare under samlingar och mästerskap och med en förståelse för hur allting runtomkring fungerar. Jag tror att det perspektivet är oerhört viktigt och det ska bli oerhört kul att vara med på den här resan och slåss om vinna nya medaljer till Sverige, säger Wiberg till handbolllandslaget.se.

Wibergs första mästerskap blir förhoppningsvis EM i Danmark/Norge i december, samma länder som hon var med och tog silver i för tio år sedan. Nästa sommar väntar sedan om saker återgår till det normala även OS i Tokyo dit Sverige har mycket goda chanser att kvalificera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.