Johanna Bundsen, Linn Blohm och Jamina Roberts. Foto: Bildbyrån

Landslagstrion har alla kommit tillbaka starkare efter graviditet

Uppdaterad
Publicerad

Jamina Roberts, Linn Blohm och Johanna Bundsen har alla kommit tillbaka efter att ha fött barn. Gemensamt för den svenska landslagstrion? Alla spelar just nu sitt livs handboll.

– För mig har det betytt väldigt mycket att få balans i livet, säger Linn Blohm till SVT Sport.

I dag drar handbolls-VM i Spanien igång och i den svenska truppen finns tre tongivande spelare som alla varit gravida och kommit tillbaka till handbollen.

Mittsexan Linn Blohm blev mamma i mars 2018 medan målvakten Johanna Bundsen och vänsternian Jamina Roberts fick barn under 2020.

– Mitt mål var alltid att komma tillbaka och kanske få dra på sig landslagsdressen igen. Men sedan vet du aldrig hur kroppen reagerar efter så jag hade stor respekt för det, säger Johanna Bundsen till SVT Sport.

”Nästintill ologiskt”

Trion har inte bara kommit tillbaka till handbollen utan också till en nivå nästan bättre än innan graviditeten. Blohm är just nu enda svenska spelare i världens bästa klubblag, ungerska Györi, Roberts blev utsedd till bästa vänsternia i sommarens OS och Bundsen är en av världens bästa målvakter.

– Jag har absolut ingen förklaring till det, det är nästintill ologiskt i och med att man har mycket sämre förutsättningar nu för att kunna prestera. Om man ser till det som experter rekommenderar för prestation är det sömn, mat och vila och återhämtning och det är ju väldigt hattigt och ryckigt i de delarna, säger Jamina Roberts.

Blohm nämner balans i livet som en förklaring till att hon just nu spelar bättre än någonsin tidigare.

Bundsen: ”Fick en nytändning”

– Innan var det handboll hela tiden och missade jag ett skott kunde jag älta det i flera dagar. Var jag dålig en match då var det katastrof, man mådde som man spelade helt enkelt, säger Blohm och fortsätter:

– Nu kommer man hem till någon som älskar dig oavsett om du varit bra eller dålig. För mig har det betytt väldigt mycket att få balans i livet. Nu tar jag det bästa från två världar, det har fått mig att fokusera mer på handbollen när jag väl är på handbollen.

För Johanna Bundsen var pausen som kom i och med graviditeten viktig.

– Den pausen jag hade från handbollen tror jag gjorde nytta i alla fall i mitt huvud. Att få en paus från alla måsten och alla krav och jag fick ett otroligt sug efter handboll igen. Jag fick en nytändning helt enkelt och kände bara en sådan glädje att få spela handboll igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.