Två av Sveriges förgrundsfigurer mot Frankrike – Carin Strömberg och Jessica Ryde. Foto: Bildbyrån

Jessica Ryde räddade poäng i slutsekunden

Likaläge och franskt straffkast i slutsekunden.

Då räddade storspelande Jessica Ryde och ordnade svensk poäng efter 28-28 mot stornationen Frankrike.

– Jag älskar att stå där och förstöra den drömmen, säger hon till Aftonbladet efter matchen.

En övertygande seger mot Spanien följdes upp med en felfri insats mot det ryska laget då Sverige vann med tolv bollar.

I den tredje gruppspelsmatchen mot Frankrike såg svenskorna ut att åka på mästerskapets första förlust – men så blev det inte. Mötet slutade oavgjort efter stor dramatik.

Tokyo 2020

Sverige inledde bäst och hade ledningen de första tio minuterna. De hade sedan läge att gå i från till två bollars ledning när man fick straff, men strafförsöket misslyckades och i stället vände Frankrike och övertog ledningen.

Därifrån växlade fransyskorna upp och såg ut att gå till halvtidsvila med en komfortabel ledning. Men 15-10 blev 16-16, efter tre mål av utropstecknet Carin Strömberg, innan Grace Zaadi satte Frankrikes ledningsmål i slutsekunden av första halvlek.

Fransyskornas ledning kunde dock ha varit större om det inte varit för Jessica Ryde, som räddade två av Frankrikes fyra straffar i den första halvleken.

”Känns som en vinst”

Efter andra halvlek vände Sverige, och trots en rad tekniska fel och ramträffar hade Sverige chansen att ta tredje raka segern. Men efter ytterligare en miss, passivt spel, var det i stället Frankrike som fick det sista läget då domarna, vid llikaläge, blåste fransk straff i slutsekunden.

Jessica Ryde stegade fram och räddade straffen. Därmed slutade mötet 28-28.

27-åriga Ryde, som till vardags spelar i danska Herning-Ikast, räddade 9 av 23 skott (39 i räddningsprocent).

Efter matchen var det blandade känslor i svensklägret, enligt Carin Strömberg som svarade för sju mål.

– Det är absolut ett bra resultat, men sedan hade vi chansen att vinna. Det är lite blandat, säger Strömberg i Discovery+ och fortsätter:

– Men efter straffräddningen känns det kanske mer som en vinst än delad poäng.

Toppar gruppen

Frankrike, som tog OS-silver 2016, var i stort behov av poäng efter förlusten senast mot Spanien och dessförinnan en knapp seger mot Ungern.

Ett obesegrat Sverige toppar alltjämt gruppen på fem poäng (en poäng före Spanien), och spelar härnäst mot grupptrean Brasilien på lördag klockan 9.15, svensk tid.