– Framöver bör man kanske titta på en lösning, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: TT Nyhetsbyrån

RF öppnar för riktlinjer kring svenska ryssproffs i landslag

Uppdaterad
Publicerad

Ska svenska idrottare verksamma i Ryssland och Belarus få representera svenska landslag?

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson öppnar för att införa gemensamma riktlinjer.

– Framöver bör man kanske titta på en lösning som gör att idrottsrörelsen beter sig på samma sätt, säger han till SVT Sport.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har frågan om spelare som representerar ryska klubbar ska få spela för svenska landslag väckts.

Sveriges största basketstjärna Jonas Jerebko skrev på för CSKA Moskva efter att kriget bröt ut, vilket gjorde att Svenska basketförbundet deklarerade att han inte får representera landslaget. Svenska ishockeyförbundet har varit inne på samma linje: Om en spelare i nuläget skriver på för en rysk klubb får han inte representera Tre Kronor. Däremot får spelare som har haft kontrakt med KHL-klubbar innan kriget bröt ut dra på sig landslagströjan.

”En naturlig utgångspunkt”

Det är i nuläget upp till specialidrottsförbunden själva att välja vilket tillvägagångssätt man vill ha i frågan, och från Riksidrottsförbundet (RF) finns det inga riktlinjer för förbunden att följa.

Men det kan komma att ändras.

– Det är väl något som växer fram eftersom det uppstår gemensamma frågeställningar. Så länge det inte fanns en fråga var det inte varit mycket att diskutera. Nu blir det ju en fråga om specialidrottsförbund väljer olika förhållningssätt. Då kan en väldigt naturlig väg vara att föra ett resonemang med specialidrottsförbunden om det finns någon gemensam linje att ansluta sig till framöver, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

”Kommer nog resonera”

Är det här något som RF planerar att snart ta upp med förbunden?

– Vi kommer nog resonera med våra specialidrottsförbund. Sen får vi se om det finns underlag och stöd för att tänka mer riktlinjemässigt. Däremot är det specialidrottsförbunden som äger frågan. Vi kan inte göra mer än att ha olika former av mer än rekommendationer. Vi får se vad de diskussionerna lider till. Jag bara noterar att olika specialidrottsförbund reagerar lite olika, men det är är i sin tur troligen också kopplat kring hur deras internationella förbund reagerar.

Björn Eriksson tror att frågan kommer göra sig allt mer påmind.

– Vi har ändå 72 specialidrottsförbund. Alla har självklart inte människor i Ryssland och Belarus men det är ett antal som har det. Jag kan tänka mig att det lär finnas intresse att resonera hur man gör på olika håll och kanter. Det kan bli lite förvirrat om var och en väljer sin egen metod, säger han.

KLIPP: Jerebkos första ord efter flytten till Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.