Foto: Bildbyrån

”Magda tog fyra – det kan Hanna upprepa”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Runt millennieskiftet vann skidskytten Magdalena Forsberg fyra Jerringpris. I kväll sitter jag nere i Antholz och ser Hanna Öberg ta hem sitt första. Det kan bli fyra även när vi summerar Öbergs karriär, hon har alla förutsättningar för det.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Det var den 15 februari i vintras som Hanna Öberg gick från i princip okänd för den stora massan till en av landets mest älskade idrottare. OS-guldet på distans efter fullt skytte för 22-åringen är den största svenska OS-skrällen i modern tid (även om herrarnas stafettguld några dagar senare också bar stor skrällstämpel). Jag skrev det några timmar efter guldet, jag står fast vid det i dag, annars tenderar ju ofta häftiga idrottsprestationer att blekna lite med lite perspektiv.

Hanna Öberg följde upp det otippade guldet med att några dagar senare ta Sverige från ett läge långt ner i fältet till en silvermedalj i OS-stafetten. Och det är klart att just det – att inte bara åka bra individuellt utan göra en hjälteinsats för hela laget och landet Sverige – det är sådant som bidrar starkt till att en idrottare kan bli folkkär. 

Idrottsgalan

NI älskar skidskytte

Folkkär, det är det hon är nu, 22-åringen från Svensbyn utanför Piteå. För ska man vinna ”folkets pris”, Radiosportens Jerringpris, 2019 så räcker det absolut inte att hålla världsklass i sin sport. Fråga Kalla, Stina, Myhrer, Frida eller Hasselborg. Ingen av dessa kandidater tog sig vidare till kvällens slutomröstning trots OS-guld. Inte heller fotbollslandslaget. Jerringpriset har de senaste åren i hög grad handlat om att få de redan engagerade och frälsta i sin sport att ringa och klicka in sina röster så mycket de bara kan, och där finns det flera sporter som varit skickliga i sin kraftsamling.

Att Hanna Öberg med det i beaktning vinner i kväll är än mer imponerande. Skidskyttet är ingen stor sport sett till föreningsliv och antal aktiva, tvärtom. Men NI älskar skidskytte. Igår var det återigen över en miljon svenskar som satt och hejade när Öberg och de andra svenskorna körde så bra i Ruhpolding. Och ni älskar idrottare som pratar ärligt, i med och motgång. Ni älskar en som ler med hela kroppen och njuter av de stunder när de tusentals timmarnas Pichler-slit förvandlas till några minuters strålkastarljus från vintervärldens alla TV-team. Och Öberg bjuder på sig själv, hon delar med sig på sociala medier, hon svarar på journalisters frågor och hon håller i en egen podcast (med Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin). 

Kan lätt hålla tio år till

Hanna Öberg är bara i början av sin elitkarriär. Hon är 23 år nu och kan lätt hålla på i tio år till om motivation och skador inte sätter stopp. Magdalena Forsberg hade fyllt 30 när hon fick sitt första Jerringpris. Det blev tre till för Magda.

Redan i mars kan Hanna Öberg göra ett nytt mästerskap som bäddar för nya bragdguld och Jerringpris. De redan tre pallplatserna i årets världscup har visat att grundnivån är högre nu än i fjol. VM i Östersund kan bli lika framgångsrikt som OS.   

Stort grattis Hanna Öberg till ditt första Jerringpris! Kan det bli fyra precis som för Magda? Klart det kan, alla förutsättningarna finns där. Men lätt blir det inte, det skall det inte vara. 

Se talet från idrottsgalan här:

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Idrottsgalan

Mer i ämnet