Laurén: ”Inte 790 000 personer som har röstat”

Vann fel person Jerringpriset? Det tycker boxaren Mikaela Laurén. ”Det är inte 790 000 personer som har röstat. Min väninna ringde tio gånger och röstade” säger hon i Gomorron Sverige.

Eftersnacket om Jerringpriset, som gick till Peder Fredricson, har varit omfattande. Han själv menar att han inte bryr sig om kritiken och allt snack om ”röstkupp”.

– Mig påverkar det inte alls, jag bryr mig inte alls. Jag är bara väldigt tacksam över alla som röstat på mig och allt engagemang som är nedlagt. Det är härligt och se hur sport engagerar, säger OS-ryttaren till SVT Sport.

Boxaren Mikaela Laurén, som tidigare varit elitsimmare, tyckte att Sarah Sjöström skulle ha vunnit.

– Jag vill självklart inte förta hans (Fredricsons) prestation men jag tycker att Sarah skulle ha vunnit, hon vann guld, silver och brons i OS, säger hon i Gomorron Sverige.

Laurén menar att det hela är en röstningskupp. Av de drygt 790 000 rösterna fick Fredricson över 273 000. Att jämföra med tvåan Henrik Stensons 230 000 och trean Sjöströms 113 000.

– När jag säger kupp menar jag att de har gått ihop ringt väldigt, väldigt många gånger. Det är inte 790 000 personer som har röstat. Min väninna ringde tio gånger och röstade.

”Då skulle inte Kallur ha vunnit”

Aftonbladets reporter Kristoffer Bergström tycker dock att rätt person vann.

– Absolut. Det var ju en kupp i den bemärkelsen att det alltid är folk som går ihop för att någon ska vinna. Rätt person vann för att han fick överlägset flest röster. Det är ett missförstånd att det skulle finnas någon slags vetenskaplig grund för hur man värderar medaljer, men då skulle vi inte behövt ha ett pris över huvud taget. Då hade inte Sanna Kallur vunnit 2006 när vi hade ett hockeylag som vann VM och OS.

Bergström menar att man måste respektera att folket har valt Fredricson som vinnare.

– Folk har ombetts att värdera den bästa insatsen och då måste vi respektera det. Det blir konstigt om vi ska tycka ”över” vad folk har röstat, säger han.

– Mycket av kritiken går i linje med att det är mycket unga tjejer som har röstat. Vi har en seg tradition av att tycka att unga kvinnor är lite mer en ”flock”, att de är lättledda. Men det är en smart grupp. Jag säger inte att alla som rider är unga kvinnor, men de dominerar.

Vill ändra reglerna

SVT:s kommentator Jacob Hård vill att reglerna ändras. Han tycker att varje röstande ska få EN röst, och att statuterna ska omformuleras. Laurén håller med.

– Det tror jag absolut, man måste ändra reglerna. Det här handlade mer om popularitet, den som har fått flest röster.

Men Kristoffer Bergström tycker inte att man ska ändra reglerna.

– Nej, det var 790 000 röster. Det är mycket mer än i alla andra liknande priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer