Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet. Foto: TT

Mitt i kaoset – hockeybasen kan få nytt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har det stormat kring Svenska ishockeyförbundet då man bland annat anklagas för könsdiskriminerande lönesättning.
Mitt i turbulensen kan SVT Sport avslöja att ordförande Anders Larsson blivit föreslagen som ny ordförande för Arbetsgivaralliansen, idrottens arbetsgivarorganisation.

Valberedningens ordförande Solveig Sundequist bekräftar att Anders Larsson blivit föreslagen att kandidera som ordförande i Arbetsgivaralliansen. Tanken var stämman skulle hållas den 23 april, men på grund av coronapandemin är den framflyttad till 15 september. Om Anders Larsson – som sedan 2012 sitter i styrelsen – är valberedningens förslag vill hon däremot inte kommentera.

– Allt arbete har blivit förskjutet på grund av corona, men vi är i slutskedet av processen, säger Solveig Sundequist till SVT Sport.

Sedan 2015 har Anders Larsson varit ordförande för Svenska ishockeyförbundet. SVT Sport har under dagen sökt honom för en intervju. Larsson har avböjt en intervju på grund av tidsbrist och via mejl svarar han:

”Jag har nominerats till valberedningen. Deras arbetet inför stämman i september pågår för närvarande. Innan valberedningen slutfört sitt arbete tar jag inte ställning till en eventuell kandidatur”, skriver han och fortsätter:

”Som ordförande i ishockeyförbundet är det uppdraget givetvis min huvudsakliga sysselsättning. I rollen representerar jag även ishockeyn i några olika organisationer där ishockeyförbundet är medlem”.

Turbulent tid

Senaste tiden har det varit en stormig tid på Svenska ishockeyförbundet. I höstas strejkade Damkronorna då de var missnöjda med ekonomiska villkoren och att de upplevde en brist på respekt från högsta ledningen på förbundet.

För en månad sedan kunde också SVT Sport avslöja att det pågår en polisutredning kopplad till hockeyförbundet. Den som lämnade in polisanmälan var informationsassistent Anders Feltenmark som avskedades 31 mars med hänvisning till arbetsbrist. Och i förra veckan kunde SVT Sport avslöja att hockeyförbundet anklagas av fackklubben för könsdiskriminerande lönesättning.

Anders Larsson har varit fåordig om turbulensen och har istället hänvisat till generalsekreterare Tommy Boustedt.

Solveig Sundequist har tagit del av uppgifterna och om det påverkar Anders Larssons nominering vill hon inte uttala sig om.

–  Det har jag inga kommenterar till alls, säger hon.

Klipp: Hockeyförbundet anklagas för diskriminering

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.