Kanadas Cody Goloubef firade bronsmedaljen – efter en målrik historia där Tjeckien besegrades med 6–4 Foto: Bildbyrån

Målfest när Kanada tog hem bronset

Kanada slog Tjeckien i den olympiska ishockeyturneringens bronsmatch. Kanada, sargat efter förlusten mot Tyskland, var som pånyttfött. Lönnlöven tog hem bronset efter en målrik historia med resultatet 6–4 – och lämnade turneringen med hedern i behåll.

– Jag kommer kunna berätta för mina barn och barnbarn om att jag gjorde mål i OS. Och att jag fick en bronsmedalj. Det är ganska häftigt, säger tvåmålsskytten Andrew Ebbett till AP.

Det höga tempot och ett lag som förde matchen. Det var dessa två faktorer som var kännetecknande för bronsmatchen där Kanada besegrade Tjeckien med siffrorna 6–4.

Målkavalkad

Tjeckien hängde med i matchens sju första minuter. Därefter var det kanadensisk show för hela slanten.

OS i Pyeongchang 2018

Matchen formligen exploderade 8 minuter och 57 sekunder in i första perioden när kanadensarna fick powerplay och Andrew Ebbett slog till och gav Kanada ledningen. Blotta 16 sekunder senare kvitterade veteranen Martin Ruzicka och ljudnivån höjdes maximalt i arenan.

Men det var inte slut där. Någon hade öppnat dörren och släppt in stormen. Chris Kelly gav, bara 15 sekunder senare, åter ledningen till Kanada med en snygg styrning. Det gjordes tre mål på 31 sekunder. Matchen levde i allra högsta grad.

SHL-samarbete

Och Kanada fortsatte trycka gasen i botten. Genom en snabb spelvändning åkte Djurgårdsspelaren René Bourque och Linköpingsforwarden Derek Roy med hög fart in i den tjeckiska zonen.

SHL-spelarna visade prov på riktigt bra kemi när Bourque länge höll i pucken och passade i ett perfekt läge över en tjeckisk backs klubba. Roy som avvaktande följt med in i zon gjorde inget misstag när han frispelades. Han pricksköt pucken mellan benen på den tjeckiske målvakten Pavel Francouz.

– Vi måste fortsätta spela fysiskt. Fortsätta forechecka så ska det nog gå vägen, säger målskytten Roy till Kanal 5 i den första periodpausen. I och med målet hade han samlat ihop sju poäng på sex matcher.

Sista akten

Den andra perioden blev mållös, mycket på grund av ett lägre tempo. Tjeckien gick en tuff uppgift till mötes när laget gick in i den sista perioden med tvåmålsunderläge, 1–3.

Problemet i det här läget var inte att tjeckerna spelade tandlöst. Problemet var att Kanada spelade alldeles frenetiskt. Lönnlöven bjöd på tuff forechecking och pressade tjeckerna till misstag. Med 3:34 kvar i matchen ledde Kanada med 6-2 efter att Ebbett och Chris Kelly båda gjort sitt andra mål för kvällen.

Då slog tjeckerna till med 3–6 och 4–6 inom loppet av två minuter.

Den tjeckiske tränaren Jan Jandacs trupp hade fått vittring och pressade och tog ut målvakten. Men det här var Kanadas match och resultatet stod sig.

– Det var många som inte trodde på att vi skulle komma tillbaka efter förlusten i semifinalen, men vi ville verkligen vinna idag, säger den kanadensiske tränaren Willie Desjardins till AP.

Det kanadensiska laget hade därmed slagit Tjeckien med 6–4 och bärgat hem bronsmedaljen.