• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Erik Karlsson. Foto: Bildbyrån

Erik Karlsson tveksam till OS-spel: ”Fattar inte varför någon skulle vilja ta den risken”

Uppdaterad
Publicerad

I går avslöjade Victor Hedman att han inte är säker på att han vill spela OS.

Nu har en annan svensk backstjärna sagt att han tror att han tackar nej – om det finns risk för en lång karantän.

– Jag kan inte ta den risken, säger Erik Karlsson till San Jose Hockey Now.

Det råder osäkerhet kring NHL-spelarnas medverkan på OS. Anledningen är att det florerat uppgifter om att spelare kan tvingas till en flera veckor lång karantän vid ett positivt covid-19-test.

En av Sveriges största NHL-stjärnor, San Joses back Erik Karlsson är en spelare som nu är öppen med att han tror att han tackar nej till OS om det skulle bli på det viset.

OS i Peking 2022

– Om det skulle bli på det viset så tror jag inte att det är så troligt att grabbarna kommer att ta den risken. Det är så jag tänker i alla fall. Jag fattar inte varför någon skulle vilja ta den risken, som vi utsätter oss för när vi sätter oss på planet till Kina. Om man skickar över 250 personer, med tränare och annan personal inkluderad, kommer någon att åka dit, säger Erik Karlsson till sajten San Jose Hockey Now, och får därefter frågan om han kommer att åka till OS om det blir så som läget är just nu:

– Nej, mest troligt inte. Jag tror inte det. Som jag sa, så är det inte särskilt troligt, det vore inte särskilt smart som människa att göra det, svarar han.

– Alla vet hur mycket jag älskar att spela för OS och hur mycket jag tycker om OS, men just nu ser det inte ut att vara görbart.

”Kan inte ta den risken”

Det faktum att han har en tvåårig dotter är en del i hans beslut.

– Jag, som har en familj, kan inte ta den risken. Jag tycker att det är olyckligt, och det är många andra som förmodligen känner samma sak, även om jag inte har pratat med för många, säger han.

– Vi har det ganska bra här, även om det finns många restriktioner. Det händer mycket, men man är i alla fall hemma. Man är någonstans där man kan få den hjälp som man behöver. Det finns för mycket osäkerhet om man ska åka på andra sidan jorden och åka till ett annat land, där man inte kan få ett rakt svar om saker och ting.

Måste lämna två negativa test

Uppgifterna om specifika karantänstider har dementerats. De senaste uppgifterna från IOK säger nämligen att om en idrottare under OS testar positivt måste personen ha lämnat två negativa test 24 timmar efter varandra för att få åka hem från OS-bubblan. Beroende på hur lång tid en idrottare är sjuk kan karantänen bli långrandig – men det finns ingen obligatorisk karantänstid.

– Det finns inga tre veckor, fyra veckor eller fem veckor, sade Svenska olympiska kommitténs presschef Lars Markusson till SVT Sport i går.

Den svenske målvakten Robin Lehner har redan tackat nej till OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet