Alexander Steen med Stanley Cup. SVT:s expert Jonas Andersson. Foto: Bildbyrån.

Experten: ”Det ska inte gå att göra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson är mycket imponerad av St Louis bragdartade säsongsförändring.

– Det ska ju inte gå att göra. Från att vara sämst i ligan i januari, till att bli bäst.

– Det är en sak om man vänder i från att ha varit usla i oktober eller november. Men St Louis var sämst i ligan i januari och nu står de som Stanley Cup-vinnare för första gången hittills. Det är en bragd, säger Jonas Andersson.

Med blågula glasögon kan man vara extra glad för Steen-familjen. Alexander har spelat i ett decennium i St Louis, och gjort över 600 poäng, men inte gått hela vägen med sitt klubblag.  Det gjorde inte heller hans pappa, Thomas Steen, trots över 600 gjorda poäng även där.

– De har ju varit en av de mest framgångsrika far och son-konstellationer som ligan har haft, men ingen av dem har fått vinna förrän nu, säger Andersson.

Se matchbilder i Sportnytt:

Ung målvakt mot strömmen

Varför vinner då St Louis?

– Jag har svårt att se att ett slutspelslag haft en bättre bortastatistik än vad St Louis hade i det här slutspelet. Sen måste man lyfta målvakten Jordan Binnington, för det är inte så många unga målvakter i NHL. Han började sin säsong i farmarligan men var en stor anledning till att laget släppte in så få mål. Trenden i NHL har ju annars varit att målvakterna blir äldre och äldre för att det tar så lång tid att bli bra på det, säger Andersson.

– Det är anmärkningsvärt att de vunnit så många matcher på bortaplan. Att ta en avgörande match i en svår arena som Boston är mycket imponerande.

”NHL har blivit en jämnare liga”

– Sedan är det intressant att se hur NHL blivit en jämnare liga, att klubbar som St Louis vinner för första gången är ett resultat av lönetaket som infördes för över tio år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.