Hanna Olsson med landslagströjan. Foto: TT

Hanna Olsson om brytningen: ”Ångrar inget”

Uppdaterad
Publicerad
Det slog ned som en bomb i januari när forwardsstjärnan Hanna Olsson plötsligt bröt med Djurgården.
Efter sju veckor utan matcher ska hon nu leda Damkronorna i VM.
– Jag ångrar inte mitt beslut och nu mår jag bra, säger 20-åringen som väntar med att ta beslut om ny klubbadress.

Den vassa forwarden beskrevs som svensk damhockeys största talang genom tiderna när hon kom fram. Nu ska stjärnan försöka prestera i VM efter en, minst sagt, speciell säsong.

På fredagen samlas Damkronorna och åker på förläger utanför Lahtis. VM i Esbo spelas 4-14 april.

Det var i januari som bomben briserade när Hanna Olsson bröt sitt kontrakt med Djurgården och flyttade hem till västkusten.

Hon talade ut för SVT någon vecka senare och förklarade: ”Jag kände en frustration över min utveckling. Jag har länge känt att Djurgården inte matchar min ambitionsnivå”.

Hon har sedan dess tränat med moderklubben Skärgårdens herrlag som spelar i division 3.

– Jag har kört på här hemma med A-laget och J18 och så individuell träning på morgonen. Det har varit full rulle hela tiden och fungerat jättebra. Jag är tacksam att jag har fått den här möjligheten av moderklubben, säger hon.

Lång tid utan match

TT: Du känner dig i bra form?

– Jag har förberett mig så gott jag kan i alla fall, sedan är det mycket som ska klaffa när man går in i ett mästerskap. Men jag har gjort det jag kan.

Hon har inte spelat en match sedan Damkronornas senaste turnering i början av februari i Ryssland.

Damkronorna har bara en träningsmatch inför VM, på måndag mot Japan.

– Den betyder så klart jättemycket, speciellt för mig och de andra tjejerna som åkte ut tidigt i slutspelet. Det gäller att ta tillvara på den och även dagarna innan för att förbereda sig.

”Mår bra”

Trots mycket speciella VM-förberedelser känner hon fortfarande att brytningen med Djurgården var rätt steg.

-Jag mår bra i dag och ser väldigt positivt på framtiden. Jag ångrar inte mitt beslut. Det känns bra och jag mår bra, det är det viktigaste.

Förbundskaptenen Ylva Martinsen gjorde snabbt klart att Hanna Olsson hade så pass stor betydelse för Damkronorna att hon var given i VM.

– Det är klart att det ger en trygghet att hon litar på vad jag gör, det har varit skönt att känna stödet. Sedan förstår jag också att man måste prestera för att komma med och jag har försökt göra mitt bästa som alltid.

Något beslut om framtida klubbadress har hon inte tagit.

– Nu lägger jag all fokus på VM, så jag försöker lyssna på de som hör av sig, men jag har gjort klart att jag vill fokusera på VM först. Jag känner ingen stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer