Anders Larsson. Foto: Bildbyrån

Uppmaningen: Nu måste ordföranden svara

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Svenska ishockeyförbundet genomgår en av sina största kriser någonsin.
Landets 43 bästa hockeyspelare bojkottar landslaget.
Vad förbundets ordförande Anders Larsson tycker om bojkotten får vi inte veta.

Att enskilda spelare bojkottar landslag sker då och då. Men att ett helt landslag inte kommer till spel händer i stort sett aldrig.

I morgon skulle Damkronorna ha spelat säsongens första turnering i Finland. Men biljetterna är avbokade och Sverige ställer inte upp med något lag. Det är en unik händelse i svensk idrottshistoria.

Anledningen är kraftigt missnöje från spelarna kring ersättningar och hur de upplever att de behandlas i landslaget. Spelarna har sammanställt tio punkter som de vill få förändring kring.

Det här är en nyhet som fått spridning internationellt. En nyhet som också engagerar vår publik i form av mejl, samtal och reaktioner på sociala medier. Den artikel på svtsport.se som lästes mest från sociala medier var Damkronorna bojkottar landslagssamlingen.

Hur länge kan Anders Larsson undvika att svara?

Jag kan inte dra mig till minnes att ett helt svenskt landslag i en större lagidrott någonsin gjort det spelarna i Damkronorna nu gör.

Detta skapar en rad frågor. Frågor som vi självklart vill ställa till den som är högst ansvarig för svensk ishockey. Ordförande Anders Larsson.

Vi har vid upprepade tillfällen de senaste fem dagarna sökt Anders Larsson utan att han har velat svara på våra frågor. I stället hänvisas alla våra frågor till Tommy Boustedt, generalsekreterare vid förbundet, som rapporterar till Anders Larsson.

Tommy Boustedt är självklart kunnig och väl insatt i svensk ishockey och även i den här frågan. Men en bojkott på den här nivån måste Anders Larsson svara på. Vår publik vill och förtjänar att få veta vad den högste chefen inom svensk ishockey tänker kring en av de största konflikterna i svensk ishockeys historia.

Här är de åtta frågorna vi vill ha svar på:

  • Hur ser du på den här konflikten?
  • Vad har du gjort under de här dagarna för att lösa situationen?
  • Vad hade förbundet och du som ordförande kunnat göra för att undvika detta?
  • Som högst ansvarig för svensk ishockey, hur ser du på förbundets hantering av frågan de senaste dagarna?
  • Hur påverkar den här konflikten svensk ishockey?
  • Vad gör du just nu för att lösa den uppkomna situationen?
  • Varför har du inte varit tillgänglig för frågor?
  • Vad tror du det här ger för signaler till unga tjejer som funderar på en hockeykarriär?

Frågan är hur länge Anders Larsson kan undvika att svara? Och sedan undrar jag hur han hade hanterat det hela om landets 43 bästa herrspelare hade bojkottat spel i landslaget?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.