Jonathan Hedström är inte nöjd med Hockeyallsvenskans senaste samarbetspartner. Foto: Bildbyrån

Hård kritik mot hockeyallsvenskans nya samarbete: ”Fel signaler”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan lanserade hockeyallsvenskan ett samarbete med ett företag som säljer ett omdiskuterat träningsprogram.
Samarbetet har sedan dess mött hård kritik från flera ishockeyprofiler.
– Det blir fel signaler, det handlar inte om hälsa what so ever, säger före detta NHL-proffset Jonathan Hedström, som anser att det kan trigga ätstörningar.

I fredags meddelade hockeyallsvenskan att de startat ett samarbete med ett företag som säljer ett träningsprogram. Deltagarna betalar för att under 16 veckor får ett träningsprogram med tillhörande kostschema.

Responsen blev till stora delar extremt negativ på sociala medier, där flera hockeyprofiler ifrågasatte varför hockeyallsvenskan valt att starta ett samarbete med det aktuella företaget. Anledningen är att de, enligt kritikerna, uppmuntrar till träningshets och kan trigga ätstörningar.

”Mest idiotiska jag sett!”

Den tidigare landslags- och NHL-spelaren Jonathan Hedström, som själv led av ätstörningar under stora delar av sin karriär, var en av de som kritiserade samarbetet.

”Det dummaste å mest idiotiska jag sett! Jag fattar att det är mot fansen men att gå ut via hockeyallsvenskan och uppmuntra till hets gör mig ledsen. 1/5 av alla som drabbas av ätstörningar dör i Sverige”, skrev han på Twitter, där han fick medhåll av bland annat den tidigare tränaren och Svenska ishockeyförbundets tidigare generalsekreteare Tommy Boustedt, SHL:s poängkung genom alla tider Fredrik Bremberg och OS-guldmedaljören Mikael Tellqvist.

”Det är oansvarigt”

När SVT Sport når Hedström per telefon utvecklar han sin kritik.

– Jag blir lite fundersam hur man kan prata om hälsa. Jag har levt med den här sjukdomen i så många år, och vet exakt vad det handlar om. Man ligger på underskott i 16 veckor! Jag förstår att det är en livsstilsförändring, och det kan man behöva göra. Men att ingå ett samarbete med hockeyallsvenskan, det känns helt fel för mig, säger han, och fortsätter:

– När man som jag är ute och pratar med klubbar om vilken utbredd problematik det här är i Sverige, så handlar det ju inte om hälsa när man ligger på ett underskott av kalorier. Jag förstår att det är riktat mot fansen, men det blir ändå fel signaler tycker jag, för det handlar inte om hälsa what so ever.

Vilka signaler tycker du att det skickar?

– Jag tycker att det är oansvarigt. Han som driver det har ju sin idé och vet vad han tycker om sin hälsa, men jag som har levt med det och vet om att det är en av fem med ätstörningar som dör, och vet att det är så lätt att trigga sjukdomen. Och en sån här grej kan lätt trigga sjukdomen, för man får ett påslag när man går ner i vikt, och sen kan det lätt spåra ur.

Hockeyallsvenskan har svarat på kritiken.

KLIPP: ”Jag svimmade så fort jag reste mig upp” (24 november 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag svimmade så fort jag reste mig upp” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer