Henrik Lundqvist. Foto: Bildbyrån

Henrik Lundqvist stöttar Damkronorna: ”En ohållbar situation”

Publicerad

Alla 43 spelarna som var uttagna till säsongens första läger med Damkronorna bojkottar landslaget.
Nu får de stöd av Sveriges kanske största ishockeystjärna.
– Det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger han.

De svenska damspelarnas strejk går vidare. Och nu får de alltså stöd av Tre Kronors VM-målvakt från i våras, New York Rangers-stjärnan Henrik Lundqvist.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger han till Göteborgs-Posten, och fortsätter:

–  Det är viktigast att de startar en dialog. Tjejerna ska känna att de får rätt möjligheter för att prestera max. Samtidigt är det viktigt att förbundet klarar av det också.

”Svårt för damspelarna”

Lundqvist är medveten om att svenska ishockeyförbundet har begränsade möjligheter.

– Det jag vet är att förbundet och deras resurser har varit ganska små, om vi jämför med Kanada, USA och Ryssland. Det blir väldigt svårt för damspelarna om de exempelvis inte får ersättning för missad inkomst, säger han, och fortsätter:

– Det förstår jag. Jag förstår problematiken i det. Sedan vet jag inte vad förbundet har för resurser, om de kan hjälpa till mer.

”Hoppas att det löser sig”

Henrik Lundqvist är dock hoppfull om en lösning.

– Ja, Jag hoppas att det löser sig. Det är klart att tjejerna ska vara på plats och spela för Damkronorna. Det är viktigt för det intresse som skapats för att tjejer ska börja spela hockey, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer