Danska landslaget firar avancemanget till A-VM. Foto: DIU

Historiskt avtal för danska hockeydamer

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige strejkar Damkronornas spelare.
I Danmark är de kvinnliga landslagsspelarna mer nöjda.
De har för första gången fått ett landslagsavtal.
– Skitkul, säger förbundskapten Fredrik Glader.

Damkronornas strejk, som kom efter missnöje med både ekonomiska villkor och respekt från förbundsledningen, är i full gång.

Men i Danmark kom i dag positiva nyheter för damlandslaget. De har nämligen för första gången fått ett landslagsavtal med ishockeyförbundet.

– Vi vill gärna skicka en signal om att vi prioriterar damerna. Nu har de själva spelat sig upp till en topp tio-plats i världen, trots att de inte har haft ett avtal. Så det är rimligt att de, precis som herrarna, får ett sådant, säger Henrik Bach Nielsen till danska TV2.

Fler krav

Det danska damlandslaget, som har Luleå-tränaren Fredrik Glader som förbundskapten, gick förra säsongen upp till VM:s högstadivision. Och med det nya avtalet kommer även fler krav, berättar förbundsordförande Bach Nielsen.

– Avtalet ger en signal om att vi även skärper kraven. Det betyder bland annat fler krav, fler aktiviteter och fler matcher. Vi vill att det ska bli mer professionellt och öka antalet aktiviteter, säger han.

”Klapp på axeln”

I avtalet finns bland annat uppgörelser om dagsersättningar och bonusar, bland annat om de klarar sig kvar i toppdivisionen och om de kvalar in till OS i Peking 2022.

Och avtalet betyder mycket, tror Fredrik Glader.

– Jag tror att det betyder jättemycket. Efter några år inom damhockeyn så vet jag ju hur det fungerar, med att tvingas ta ledigt från jobbet och så vidare. Jag tror att det är en jättetrygghet för spelarna, men även en stor motivation i och med att man har fått igenom ett bonussystem, säger han till SVT Sport.

– Jag tror att det är superviktiga faktorer som kan göra att vi kan vara med och slåss där uppe inom elitverksamheten, men också att man kan förlänga karriären för några spelare som kan vara förebilder för små flickor som börjar spela ishockeyn.

– Man lyfter damhockeyn till en ny nivå i Danmark.

”Otroligt positivt”

Glader är imponerad över hur det danska förbundet hanterar damhockeyn.

– Det året jag har varit i Danmark har jag upplevt som otroligt positivt, alla är engagerade och bidrar i damlandslaget. När vi hade en uppstart i början av augusti var det högsta hönset på förbundet där och förklarade hur viktiga tjejerna är för hockeyförbundet och dansk ishockey, berättar han.

– Det är många saker som jag upplever att Danmark gjort väldigt bra. De går i rätt riktning. De är i början av sin resa och kan kanske inte jämföra sig med sportsligt med större förbund som Sverige och Finland, men de brinner verkligen för de här frågorna, det känner man när man är där.

”Klapp på axeln”

Även i spelartruppen är det glada miner.

– Det här är en stor klapp på axeln för oss spelare, och inte minst till dansk damishockey. Förhoppningsvis ger det alla spelare lite extra motivation, och samtidigt ett slags lugn som gör att vi kan fokusera på det vi älskar mest av allt: Och det är att spela ishockey och representera Danmark med stolthet, säger Djurgårdens danska landslagspelare Josefine Jakobsen till danska TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer