Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SHL-matchen mellan Skellefteå och Luleå som spelades inför tomma läktare. Foto: Bildbyrån

Hockeyförbundet kan ändra ekonomiska kraven

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan beslutade Svenska ishockeyförbundet om nuvarande licensregler med kapitalkrav. På grund av coronakrisen öppnar hockeyförbundets ordförande Anders Larsson för att reglerna kan ändras.
– Det här är en väldigt unik och extraordinär situation, säger han till SVT Sport.

Vid Svenska ishockeyförbundets förbundsmöte 2017 beslutades de nuvarande licensreglerna. I reglerna ingår ett krav på ett eget kapital för klubbarna i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan som ökar år för år. Nästa säsong ska SHL-klubbarna minst ha 6 miljoner kronor i eget kapital, hockeyallsvenskan 2,5 miljoner kronor och klubbarna i hockeyettan 0,3 miljoner kronor.

Till 2022 ökar kapitalkravet till 10 miljoner för SHL-klubbarna, 4 miljoner kronor för hockeyallsvenska klubbarna och i hockeyettan ska klubbarna ha 0,5 miljoner kronor.

Kan ändra reglerna

Men i och med coronakrisen öppnar Svenska ishockeyförbundet nu för att ändra reglerna.

– Vi har nu inlett ett arbete hur licensreglerna ska tillämpas till sommaren, och speciellt kopplat till ekonomin. Signalen är tydlig från klubbarna att de vill vi ska göra den hemläxan. Än så länge finns inget formellt förslag eller beslut, men vi har frågan på agendan och kommer att återkomma ganska snart till Hockeysverige, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till SVT Sport och fortsätter:

– Såklart att vi måste göra någonting då vi står inför stora ekonomiska konsekvenser som ingen kan överblicka över i dag.

Flera dispenser

Förra året klarade inte Malmö Redhawks, IF Björklöven, Almtuna IS, Karlskrona HK, Västerviks IK och HC Vita Hästen kapitalkravet i SHL och hockeyallsvenskan. Lägg därtill 14 klubbar i hockeyettan som inte nådde upp till kravet.

Samtliga klubbar klarade ändå licensen med tanke på att de fick dispens av Svenska ishockeyförbundet. Enligt nuvarande regelverk kan en klubb bara få dispens vid ett tillfälle under en femårsperiod.

– Det här är en väldigt unik och extraordinär situation som ingen någonsin kunde förutse då bestämmelserna formulerades och beslutades. Det finns inget färdigt förslag, men vi ska se över hur reglerna ska tillämpas.

I mitten av april hoppas Anders Larsson att förbundet ska ha fattat ett beslut i frågan om licensreglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer